• Anasayfa
  • Makale
  • Etkileyici Siyah Beyaz Fotoğraflar Çekmenin İncelikleri
Etkileyici Siyah Beyaz Fotoğraflar Çekmenin İncelikleri
Makale

Etkileyici Siyah Beyaz Fotoğraflar Çekmenin İncelikleri

Hemen hemen herkes siyah beyaz fotoğrafları farklı bir beğeni algısıyla izler… Kimi siyah beyazın gizeminde kaybolurken, kimi renksizlik sadeliğinin büyüsüne kapılır. Peki ya siz, daha önce hiç siyah beyaz fotoğraf çektiniz mi?

Kameranızda mı siyah beyaz çekeceksiniz yoksa renkli görüntüleri siyah beyaz mı çevireceksiniz? Çarpıcı siyah beyaz görüntüler nasıl oluşturabilirsiniz? Bu yazımızda tüm sorularınızı cevaplamayı hedefliyoruz.

Renk açıklayıcıdır. Siyah ve beyaz yorumlayıcıdır.”  Eliot Erwitt

Yazı ve Fotoğraflar: Yüksel Altun

Siyah Beyaz Neden Önemlidir?

Fotoğraf dünyasında siyah beyaz başlı başına bir sanattır, zengin bir tarihe sahiptir. Hatta bazıları, iyi fotoğrafçıların tek renkli (monokrom) çalıştığını bile söyleyebilir. Çarpıcı örnekler için Ansel Adams, Edward Weston veya Henri Cartier-Bresson'un çalışmalarına bakalım.

Daha da önemlisi, siyah beyaz çalışmak daha iyi bir fotoğrafçı olmanıza yardımcı olabilir mi? Peki nasıl olabilir? Her şey görmekle ilgili…

Renk çok güçlüdür. Fotoğraflara hükmetme eğilimindedir, öyle ki yeni başlayanlar kontrast, doku, şekil, form ve ışık kalitesi gibi diğer önemli unsurları görmekte zorlanırlar. Deneyimli fotoğrafçılar, ister renkli ister siyah beyaz çalışsınlar, bu saydığımız unsurları çoğu zaman görürler. 

Fotoğrafa yeni başlıyorsanız biraz yardıma ihtiyacınız olabilir. Siyah ve beyaz, rengi ortadan kaldırarak önemli olan diğer öğelere odaklanmanızı sağlar.

Siyah Beyaz Nasıl Çekilir?

Dijital fotoğrafçılıktan önce siyah beyaz çalışmanın tek yolu, siyah beyaz film kullanmaktı. Ancak dijital ile birlikte artık iki seçeneğimiz var:

Doğal olarak, siyah beyazda diğerlerinden daha iyi sonuç veren bazı konular vardır. Siyah beyaz özellikle manzaralara ve portrelere çok yakışıyor. Bu nedenle, ilk kez siyah beyaz çekim yapıyorsanız, bunlar harika başlangıç ​​konularıdır!

  1. Renkli çekilen fotoğraf, düzenleme araçlarıyla siyah beyaza dönüştürebilir.
  2. Kameradaki Monokrom modu ve dijital renk filtreleriyle çekim yapılabilir.

Makinada Monokrom Modunda Çalışmak

 Siyah beyaz çekim yaparken, kameranızın LCD ekranında siyah beyaz ön izlemeler elde edeceksiniz. Ayrıca kameranızın Canlı Görünüm modu aracılığıyla siyah beyaz da görebileceksiniz. Ve aynasız bir kamera kullanıyorsanız, vizörden siyah beyaz bakabilirsiniz. Böylece deklanşöre basmadan önce farklı renklerin nasıl dönüştürüleceğini tam olarak bilirsiniz.

Bu arada her iki seçenekte de RAW çekim yapın. Siyah beyaz çekiminizi beğenmediğinize karar verirseniz, RAW dosyalarınızı bir tıklamayla renkliye geri döndürülebilirsiniz. Fotoğraflarınızı çekim sonrası kapsamlı bir şekilde düzenlemeye karar verirseniz, RAW size çok fazla esneklik sağlar. Monokrom çekim ve filtre kullanımında RAW+JPEG tercih edilebilir.

Monokrom moduna geçmek için menüden seçim yapmanız gerekir. Bunun dışında yaratıcı çekimler için renk filtrelerini kullanabilirsiniz.

Renk Filtreleri

Gerçek siyah beyaz renk filtreleri, filtrenin renk spektrumuna girmeyen diğer dalga boylarını filtrelemek için çalışır. Bu, kırmızı filtrelerin kırmızı dalga boylarının geçmesine, mavinin maviye izin vermesi anlamına gelir.

Dijital fotoğrafçılıkla birlikte birçok büyük kamera üreticisi, bu renk filtrelerini makinalara dâhil etti. Bunları makinanızın monokrom ayarlarından yapabilirsiniz. Bir not: Dijital siyah beyaz filtreleri kullanırken JPEG çekmek daha uygun olabilir. Ama çekim sonrası etkin düzenleme için RAW çekmenin daha doğru olduğunu söylemiştik. Bu nedenle RAW+JPEG çekmek gerekebilir.

  • Kırmızı Filtre: Kırmızı filtre, mavi dalga boylarının iletimini büyük ölçüde azaltır, böylece mavi gökyüzünü karartır ve bulutların patlamasıyla fotoğrafınıza karanlık bir görünümü verir ve izleyicinin yaklaşan fırtınayı hissetmesini sağlar.
  • Turuncu Filtre: Turuncu renk filtreleri, siyah beyaz fotoğraflarınıza zıtlık eklemek için genel amaçlı filtrelerdir. Mavi gökyüzünü karartıp, bulutların görünümünü ortaya çıkarmaya yardımcı olurlar. Turuncu filtreler, atmosferik pus ve sisi azaltmak için de harikadır.
  • Sarı Filtre: Sarı filtre, yeşilliklerin kontrastını ortaya çıkarmak için iyi bir seçenektir ve turuncu filtre biraz fazla sert olduğunda genel bir siyah beyaz fotoğraf filtresi için de iyi bir seçim olabilir. 
  • Yeşil Filtre: Bitkilerin genellikle yeşil renkli gövdeleri ve yaprakları arasında kontrast oluşturmaya yardımcı olduğu için çiçek ve yaprak doku fotoğrafçılığı için iyi bir seçimdir. Görüntünün yeşil içeren alanlarını aydınlatır.
  • Mavi Filtre: Bu filtre; kırmızı, turuncu ve sarı filtrelerin neredeyse tam tersi şekilde çalışır. Sıcak renkleri koyulaştırır ve renk karışımı olan görüntüleri ayırmak için kullanılır. Bu filtre için başka bir uygulama, sisli sahnelerdir. Bu sahnelerde mavi filtreyi kullanmak, fotoğrafınıza daha fazla ruh hali katar.

Siyah beyaz renk filtreleri, monokrom çekim anında siyah beyaz fotoğraflarınıza anında güç ve kontrast eklemenize olanak tanır.

Kontrast

Fotoğrafı homojen ışıkta, örneğin gölgede veya bulutlu bir gökyüzü altında çekerseniz, fotoğraf özellikle siyah beyazda düz yani iki boyutlu görünebilir. Peki, bunun için ne yapmamız gerekiyor?

Kontrastı artırarak telafi edersiniz. Kontrast artışı gölgeleri derinleştirecek, vurguları aydınlatacak ve ana konunuzu öne çıkaracak, sonuç çok daha güçlü olacaktır. Kontrast istiyorsanız ortam ışığını kullanın. Yüksek kontrast istiyorsanız yine ortam ışığını kullanın ya da ışık ekleyin. Düzenleme araçlarıyla eklemek aynı etkiyi yapmayacaktır.

Kompozisyon

Siyah ve beyazın sizi şekil ve form gibi diğer temel unsurlar hakkında düşünmeye zorladığını biliyor musunuz? Siyah beyaz çekim yaparken kompozisyonun bu kadar önemli olmasının nedeni de budur. Bildiğiniz gibi iyi kompozisyonlar yakalamanın hızlı bir çözümü yok; çoğu sadece şekilleri, çizgileri ve dokuları görme yeteneğinize bağlıdır ve bolca görsele bakarak, pratik yaparak yeteneğinizi geliştirebilirsiniz.

SİYAH BEYAZ FOTOĞRAFLAR:

Farklı Görmenize Yardımcı Olur

Dünya siyah beyaz farklı görünüyor. Bu da ton, doku ve ışık hakkında yeni şekillerde düşünebileceğiniz anlamına geliyor. Aslında, rengi kaldırdığınızda, bir görüntünün vurgusu doğal olarak diğer kompozisyon öğelerine geçiyor.

Bazı fotoğrafçılar için bu özgür hissettirebilir. Çünkü artık sürekli renk hakkında düşünmek zorunda kalmazsınız, bunun yerine fotoğrafçılığın daha temel yönleri olan ton ışığa odaklanabilirsiniz:

Sonuç olarak renkli tonlar yerine ton ve ışığa yapılan bu vurgu, dünyayı farklı görmenize yardımcı olarak yepyeni bir fotoğraf stiliyle sonuçlanabilir.

Dikkat Dağıtıcı Unsurları Ortadan Kaldırır

Spesifik olarak, renkli olarak var olan ve siyah beyaza dönüştürüldüğünde kaybolan çok sayıda dikkat dağıtıcı vardır.

Örneğin, renkli bir portrede modelinizin gökkuşağı gömleği gözü çekebilir, ancak SB'de farkedilmez. Ve bir deniz manzarasının ön planında dikkati dağıtan kırmızı bir kaya, siyah beyaz bir dönüşümün ardından güzel bir nötr griye dönüşebilir.

Ayrıca, rengin kendisi kontrast, doku, aydınlatma, şekil ve biçim üzerindeki vurguyu ortadan kaldırabilir. Yüzü kırışıklarla dolu, yıpranmış bir adamın fotoğrafını çekiyorsanız, siyah beyaz kırışıklıkların dokusunu, adamın yaşının yoğunluğunu vurgulayacaktır. Oysa renk, izleyicinin dikkatini dağıtacak ve fotoğrafın neyle ilgili olduğunu görmelerini engelleyecektir.

Siyah ve beyaz, aksi takdirde izleyicinin dikkatini önemli olan şeylerden başka yöne çevirecek olan dikkat dağıtıcı renk tonlarını da ortadan kaldırabilir.

Daha Fazla Yaratıcı Seçenek Sunar

Renkli bir fotoğraf dünyayı gerçekte olduğu gibi gösterirken, siyah beyaz fotoğraflar gerçeğin yalnızca daha yorumlayıcı ve yaratıcı görünen bir versiyonunu gösterir.

Bir anlamda bu, belirli kısıtlamalardan kurtulmanıza yardımcı olabilir. Renk olmadan dünyayı olduğu gibi göstermek zorunda değilsiniz; bunun yerine, olağandışı ilişkiler, ilginç gölgeler, güzel dokular vb. içerebilecek ne gördüğünüzü gösterebilirsiniz.

Sonuç olarak, rengi kaldırdığınızda, izleyicinizin görmeye alışık olduğu şeyi de kaldırmış olursunuz. Birdenbire, renklerin yardımı olmadan izleyicinin dikkatini çekmeniz gerekir, dünyayı tamamen yeni, yaratıcı bir şekilde göstermekte özgür olduğunuz anlamına geliyor.

Yani bir bakıma siyah ve beyaz sizi düşünmeye zorlar ama bu süreçte daha yaratıcı olmanızı sağlar.

Duygu ve Ruh Hali Katar

 Fotoğrafçılar, siyah beyaz fotoğrafların harika bir ruh hali yarattığını düşünür veya ruh halinin zaten mevcut olduğu durumlarda, Siyah Beyaz dönüştürme onu daha da yoğun hale getirir.

Siyah beyaz fotoğrafçılık neden karamsarlıkla el ele gider? Tam olarak emin değilim ama ton aralığı, zengin siyahlar ve derin kontrastla ilgili bir şeyler psikolojik olarak bize çekici geliyor. Duygusal bir bağlantı yaratır ve durmanızı, etrafınıza bakmanızı ve dikkat etmenizi sağlar. Tabii ki, tüm fotoğrafların kasvetli, dramatik bir ruh halini vurgulaması gerekmez.

Zamansız Hissettirir

Siyah beyaz fotoğraf, fotoğrafın başlangıcından beri var olmuştur, bu da siyah beyaz bir görüntünün kadraja göre anında tarihlendirilemeyeceği anlamına gelir. Renkli bir görüntü genellikle tarihlenebilir öğeler içerir, ancak siyah beyazda bu özellikleri yerleştirmek çok daha zor olabilir. Siyah beyaz fotoğrafı zamansızlaştırır.

ETKİLİ SİYAH BEYAZ FOTOĞRAFLAR İÇİN İPUÇLARI

Siyah beyaz fotoğrafçılık hakkında hatırlamanız gereken bir numaralı şey kontrasttır. Çünkü kontrast siyah beyaz fotoğrafçılığın can damarıdır. Siyah beyaz fotoğrafçılık için en iyi ışık yüksek kontrastlı ışık, yani güneşli günlerdeki ışıktır. Diğer fotoğrafçılık türlerinde, güneşli günlerde ışığın sert olduğunu, tatsız olduğunu ve iyi görünmediğini bilirsiniz. Çünkü parlak, güneşli ışık koyu tonları güçlendirir ve yoğun açık tonlar oluşturur. Bu, siyah beyaz fotoğraflarda harika görünerek siyah beyaz görüntülerinizi gerçekten iyi bir seviyeye taşıyacaktır.

Kadrajınızda kontrast ağırlıklı tonlar bulun ve uygun şekilde bir araya getirin. Renkler açısından düşünmemeye çalışın, çünkü renkler sadece dikkatinizi dağıtacaktır. Bunun yerine, tonların göreceli parlaklığını düşünün. Ve birlikte giden siyahları ve beyazları arayın.

 Fotoğraflarınızı sadeleştirin. Karmaşık renklerden uzak durun. Çekimi basitleştirmenin yolları olup olmadığını düşünün. Arka planı sadeleştirmek için diyaframı kullanabilirsiniz.

Duyguları, ifadeleri yakalamaya çalışın. Sokaktaki bir insanın gülümsemesi, üzgün bir çocuk, sevinç ifadeleri… Bu anları yakalamaya çalışın. Bu görüntüler siyah beyaz fotoğrafta daha çok öne çıkacaktır.

Kompozisyonlarınızda sadeliği öne çıkarmak için Minimalizm’i kullanın. Minimalizm, yoğun sadeliği vurgulayan bir kompozisyon tekniğidir. Ana konunuza dikkat çekmek için çok fazla beyaz alan kullanır. Beyaz boşluk sadece bir fotoğraftaki boşluktur. Nesnenizi vurgulamak için negatif alanın ağırlığını kullanır. Minimalist siyah beyaz fotoğraflar oluşturmak için beyaz gökyüzü gibi pürüzsüz bir arka plan öneririm. Ardından ana konunuzu çerçeveye küçük, üçte birlik nokta kuralına göre yerleştirin.

SİYAH BEYAZ MANZARALARDA HANGİ SAHNELERİN İYİ OLDUĞUNU KEŞFEDİN

 Fotoğraf çekimi yaparken, drama ve ilgi yaratmak için renk tonlarının gücüne güvenebilirsiniz. Çoğu zaman iyi manzara fotoğrafının anahtarı, dramatik bir sahne bulmak ve onu mümkün olan en güzel ışıkta fotoğraflamaktır. Bu yüzden çok sayıda renkli manzara fotoğrafı altın saat sırasında veya gün batımından hemen sonra çekilir.

Siyah beyaz manzara fotoğrafçılığı ise çok farklı. Renk olmadan, güçlü kompozisyonlar oluşturmak için çalışmanız gerekir. Renk kontrastına ve altın rengi ışığa güvenemezsiniz.

Bunun yerine, öncü çizgiler, şekiller, desenler, ton kontrastı ve doku gibi fotografik kompozisyonun yapı taşlarını aramayı öğrenmeniz gerekir. Başka bir deyişle, siyah beyaz görmeyi öğrenmelisiniz.

Ton kontrastını ve dokusunu arayın: Ton kontrastı, fotoğrafın farklı bölümleri arasındaki parlaklık farklılıklarını tanımlamak için kullanılan terimdir. Düşük ton kontrastı, çok duygusal ve düz görünme eğilimindedir. Tonlar birbirinden ayrılmıyor, ana unsurlar birbirine karışıyor ve kompozisyon etkisini kaybediyor. Temel öğeleri ayırt etmek için renkteki değişikliklere güvenemezsiniz, bu nedenle her şey tonlarla ilgili olur.

 Doku ve dokular arasındaki kontrast da çok faydalıdır. Manzara fotoğraflarında görünen öğeleriN (uçurumlar, kayalar, çimenler, ağaçlar, dağlar, denizler, akarsular ve iskeleler), hepsinin farklı dokulara sahip olduğunu fark edeceksiniz. Bazıları pürüzlü, ağır dokulara sahipken, diğerleri yoğun bir şekilde pürüzsüzdür.

Monokrom modunda çekim yapın: Dünyaya sürekli olarak siyah beyaz bir LCD veya vizörden bakmak, siyah beyaz sahnelerin nasıl oluşturulduğunu görmenize yardımcı olur. Bu da bir fotoğrafın siyah beyaz olarak nasıl görüneceğini görmeyi kolaylaştırır. Ayrıca çekimleri siyah beyaz yapmak çok daha kolay, çünkü ton kontrastının, dokusunun, çizgilerin, şekillerin, desenlerin ve ışığın manzarayı nasıl etkileyeceğini görebilirsiniz.

ND filtre kullanın: Nötr yoğunluk filtreleri, siyah beyaz manzara fotoğrafçısının gizli silahıdır. ND filtreleri temel olarak lensinizin önüne geçen ve çok fazla ışığın kamera sensörünüze çarpmasını önleyen koyu renkli cam parçalarıdır. Başka bir deyişle, ND filtreleri ışığı engeller.

Deklanşör hızınızı uzatarak suyu bulanıklaştırabilir, bulutları uzatabilir ve harika görünen efektler oluşturabilirsiniz. ND filtre, fazla ışık ve düşük enstantanede, ışığı azaltarak fotoğrafın sahneyi aşırı pozlamasını engeller. Bu şekilde, peşinde olduğunuz bulut dokusunu ve sularda tül etkisini elde edebilirsiniz. Nötr yoğunluk filtreleri, siyah beyaz manzaralarınızı geliştirmek için kullanabileceğiniz deklanşör hızınızı kontrol etmenizi sağlar.

Herkes gibi fotoğraf çekmeyin: Fotoğrafik Yoksunluk Teorisi (Cole Thompson), diğer fotoğrafçıların fotoğraflarından etkilenmeden kadrajı oluşturmak anlamına gelir. Fotoğrafçı, manzarayı kendi gözleriyle görüp etkilenmeden çekmelidir. En fotojenik kısımlarını bulmaya çalışmadan önce bir bölgeyi araştırmanın önemli olduğuna inanıyorum. Ancak sorun şu ki araştırmanız sırasında gördüğünüz en güçlü görüntüler aklınıza takılıp kalıyor. Doğal eğilim, benzer görüntüler yaratmayı istemektir. Bu da daha sonra herkesinki gibi görünür. Buna direnin, gerçekten sizin olan fotoğraflar çekin.

DRAMATİK PORTRELERİN GÜCÜ ADINA

Siyah beyaz portrenin estetik bir çekiciliği vardır. Siyah beyaz fotoğraflar şaşırtıcı derecede saf ve sofistike görünebilir. Siyah-beyaz ton aralığı, ışık ve biçime odaklanarak, fotoğrafçının dünyayı nasıl gördüğünü ifade eder. Yani siyah beyaz portre fotoğrafçılığı açısından fotoğrafçının modeli nasıl gördüğünü daha net bir şekilde gözlemlemiş oluruz

Bir diğer önemli husus, ruh hali ve atmosferdir. Siyah beyaz portreler genellikle kasvetli bir ruh hali ile ilişkilendirilir, ancak durum böyle olmak zorunda değildir. Siyah beyaz bir portreye drama ekleyebilir ve fotoğraftaki kontrastı gerçekten artırmak için onu ışık ve gölgelerle yönlendirebilirsiniz. Şimdi SB yaratıcı ve farklı portreler için ipuçlarını verelim:

Diğer SB alanlarında olduğu gibi SB düşünün: Monokrom görüntünün tüm öğeleri yerinde olmalı: Ton kontrastı, ışık kontrastı, öznenin ifadesi…

Gözler keskin ve aydınlık olmalı: Portrelerin çoğu zaman en önemli kısmı gözlerdir. Renk eksikliği nedeniyle, SB bir görüntü genellikle grafik formlara ve şekillere ayrılır. Gözler dikkati çeker ve odakta olur.

SB portrelerde ifadeler vurgulanır: Gözlerde olduğu gibi SB portrede diğer yüz özellikleri de çok belirgin hale gelir. Öznenizin ifadesindeki küçük değişiklikler bile fark yaratabilir. Kalkmış bir kaş, ağzın köşesindeki bir seğirme ve gözlerin altındaki gülümseme çizgileri gibi şeyler büyük etki için kullanılabilir.

Işığa dikkat edin: SB portrede katı ışık kuralları yoktur. Tonda sert geçişlere sahip yüksek kontrastlı görüntüleri seviyorsanız, daha sert bir ışık kaynağı seçin. Yumuşak tonları ve daha ince görüntüleri seviyorsanız, daha yumuşak bir ışık kaynağı tercih edin.

Kontrast istiyorsanız ışık ekleyin: Yüksek kontrast istiyorsanız ışık ekleyin. Düzenleme araçlarıyla eklemek aynı etkiyi yapmayacaktır.

Renge rağmen SB tercih edin: Portrenizde parlak canlı renkler ön planda olabilir. İzleyicinizin belirli bir öğeye odaklanmasını sağlamak istediğinizde, renk dikkat dağıtıcı olabilir. Bu nedenle renklerden kurtulun.

PORTRELERİNİZİ NASIL İŞLEYECEĞİNİZİ ÖĞRENİN

Kontrastı artırın: SB görüntüler genellikle renkli görüntülerden daha yüksek kontrast gerekir.

Netliği (Clarity) kullanın. Artan netlik, görüntüde daha fazla doku ortaya çıkarır. Portrelerle ilgili sorun, çok fazla netliğin ten tonlarını aşırı dokulu gösterebilmesidir. Bu da, güzel görünmeleri için bir tür cilt yumuşatma kullanmanızı bekleyen kadın portreleriyle ilgili bir sorundur. Erkek portreleri geliştirirken çok daha fazla özgürlüğe sahipsiniz, dokuyu ortaya çıkarmak için Clarity'yi kullanabilirsiniz.

Portre düzenlemelerinizi daha ileriye taşımak için: Silver Efex Pro 2 ve Topaz Black and White Effects 2’yi kullanabilirsiniz.

SOKAK FOTOĞRAFI VE SİYAH BEYAZ

Siyah beyaz sokak fotoğrafçılığı klasik ve zamansızdır. Rengi çıkarmak, sokak yaşamına sadelik ve alternatif bir gerçeklik verir. Ancak yalnızca rengi kaldırmak, çekici bir sokak çekimi yapmaz. 

SB düşünün: Ton ve ışık kontrastını, makine ayarlarıyla düzenleyin. Aydınlık ve karanlığın buluştuğu bölgeyi arayın. Tonlar arası ilişki, kompozisyon üzerinde bir grafik etkisi oluşturur.

Ton, büyük ölçüde ışık tarafından belirlenir. Güneşli ve bulutlu bir günde sokaktaysanız, çekebileceğiniz fotoğrafların tarzını ve ruh halini etkiler.

Işık ana ve arka planda zıtlık yaratır: Nesne güneşte ve arka plan gölge ise sade bir fon oluşturur. Nesne gölgede, arka plan parlak ise kontur veya siluetler oluşur.

Zamansızlığı hedefleyin: SB sokak fotoğrafçılığının belirli bir zamansızlığı olabilir. Kompozisyona neleri dâhil ettiğinize bakın ve kendinize sorun: Elli yıl önce çekmiş olsaydınız, fotoğrafınızda bunlar olur muydu? Bu eğlenceli bir alıştırma olabilir ve devam eden bir projeye dönüştürülebilir.

Çerçevenize dâhil olan her şeyin farkında olun: Yalnızca ana konuya ve oluşturmak istediğiniz fotoğrafın stiline uygun olanı çektiğinizden emin olun. Çok denemenize rağmen fotoğrafınız güçlenmiyorsa, daha yakına gidin veya odak uzaklığınızı değiştirin. Işığa ve gölgeye bakın ve bunları kompozisyon öğeleri olarak kullanın. Fotoğraflarınızı şekillendirmeye yardımcı olmak için güçlü gölgeler ekleyin. Konunuzu aydınlık ve karanlık alanlarla çerçeveleyin.

Negatif boşlukları kullanın: Çerçevenizi doldurmak, dağınık olması gerektiği anlamına gelmez. Siyah beyaz sokak fotoğrafçılığınızdaki negatif alan çok etkili bir şekilde kullanılabilir. Bir fotoğraftaki amaçsız boşluklar görüntüyü zayıflatır. Ancak bilinçli olarak boş alan eklemek, genellikle daha çekici bir görüntü yaratacaktır. Boş alandaki aydınlatmayı ve tonu düşünün. Ana konudan uzaklaşacak mı? Yoksa ana konunun öne çıkmasına yardımcı olacak mı?

 Kamera ayarlarınızı yönetin: Kompozisyonuzun net olmasını istediğiniz kısmına odaklanmanızı sağladığı için tek noktalı odak kullanmayı tercih edebilirsiniz. Kameranızda dokunmatik odaklama varsa, çok hızlı ve kolay bir şekilde hassas odaklama yapabilirsiniz.

Manuel mod: Görüntünüzdeki hangi tonların iyi pozlanacağı konusunda size sorumluluk verir. Bazen gölgelerin siyah olmasını isteyebilirsiniz. Diğer zamanlarda, gölge ayrıntılarını yakalarken vurguların tamamen patlamasını isteyebilirsiniz. Tüm bunları Manuel modda yönetebilirsiniz.

Yüksek ISO kullanın: Daha yüksek bir ISO ayarlamak, daha hızlı bir deklanşör hızı ve daha dar bir diyafram kullanmanıza olanak tanır. Ve hareketi dondurmak istediğinizde, yüksek bir deklanşör hızı paha biçilmezdir. ISO’nuzu yükseltmeye korkmayın. Özellikle SB fotoğraflarda gren de fark yaratabilir.

 NATURMORT (STILL LIFE) FOTOĞRAF VE SİYAH BEYAZ

Şimdiye kadar çekilmiş en ikonik fotoğrafların çoğu siyah beyazdır. Tüm zamanların en ünlü natürmort fotoğraflarından biri Edward Weston'ın ''Pepper No.30'' siyah beyaz fotoğrafıdır.

Günümüzde çoğu fotoğrafçının varsayılan tercihi renktir. Dünyamız renkli olduğu için karşılaştığımız çoğu fotoğrafta olduğu gibi siyah beyaz ''görmek'' geliştirmeniz gereken bir beceridir. Öncelikle doğru bir gözle bakmayı öğrenmelisiniz. Şekil, form, ton ve doku gibi kompozisyon öğelerini öne çıkarmak, fotoğrafınızı güçlendirecektir. 

Sİyah beyaz görmeyi öğrenmek elbette sizi daha iyi bir siyah beyaz fotoğrafçısı yapacaktır. Ancak bir öznenin yapısal öğelerini tanırken ve bunlardan yararlanırken siyah beyaz görebiliyorsanız, aynı zamanda daha iyi bir renkli fotoğrafçı olursunuz. Diğer fotoğraf alanlarında doğu zaman, ışık ve anın oluşmasını bekleriz. Tabiki bu doğru bir yaklaşımdır. Fakat Natürmort fotoğrafçılığında sahneyi tamamen kuruyorsunuz, ne ekleyip çıkaracağınıza karar veriyorsunuz. En iyi kompozisyon için nesneleri düzenlersiniz, kamera konumunu, aydınlatmayı ve çekiminizi oluşturan ek bileşenleri seçersiniz. Ardından, tatmin olduğunzuda ve hazır olduğunuzda fotoğrafı çekersiniz. Tek kelimeyle, natürmort fotoğrafçılığı size tam kontrol sağlar. 

Makinanın tüm ayarlarını (Manuel mod) diyafram, enstantane, ISO ışığa göre düzenlenebilir. Aynı zamanda ışıkla boyama ile ton, kontrast değerlerini de kendiniz belirlersiniz. Bu da dramatik çekimler oluşturur ve SB fotoğraflara çok yakışır. 

 

 

 

Etiketler: fotoğraf, temel fotoğrafçılık, ileri fotoğrafçılık, fotoğraf eğitim

Yazdır e-Posta