İnceleme

Epson Moverio BT-200

Giyilebilir teknolojiler denince akla gelen ilk markalardan biri de Google’dır. Firma 2013 yılında Glass adını verdiği akıllı gözlük ile son kullanıcıya yönelik çalışmalar yapmıştı.

Ancak kısıtlı bir kitle ile yapılan çalışmalar yeterli sonuca ulaşmadı ve ürün şimdilik rafa kaldırıldı. Google yeni nesil gözlük üzerinde çalışıyor fakat bu ürün son kullanıcıya yönelik olmayacak.

İnceleme: Özgür Çetin

Bu alanda çalışmaları olan bir diğer firma da Epson. Firmanın Moverio ismini verdiği akıllı gözlüklerinde ikinci nesil olarak tanımlanacak BT-200’ün tanıtım toplantısında gittiğimde ‘bu cihazı mutlaka test etmeliyim’ demiştim. Sağolsun firma beni kırmadı ve yaklaşık 10 gün boyunca Moverio BT-200’ü test ettim.

Temelde gözlük ve bu gözlüğe bağlı cep telefonu boyutunda bir cihazdan oluşan BT-200, aslında mini bir projeksiyon cihazı. Gözlük üzerinde bulunan ekranlara telefon boyutundaki parçadan gelen görüntü yansıtılıyor. Gözlük camı haliyle şeffaf olduğu için aynı anda dış dünya ile etkileşimde bulunabiliyorsunuz.

Google Glass da kullanmış biri olarak BT-200(ün daha ağır ve büyük olduğunu söylemek isterim. Kullandığınız telefon boyutundaki cihazın üst yüzeyi aynı zamanda dokunmatik bir alan. Bilgisayarlardaki Touchpad gibi kullanılan bu alan sayesinde aslında Android işletim sistemli tabletin fare ikonunu kullanıyorsunuz. Ekranda tıklamayalar bu yüzey yardımı ile yapılıyor.

Zaten gözlüğü açtığınızda karşınıza bir tablet ekranı geliyor. İkonlar ve diğer bütün simgeler Android işletim sistemli bir tablet kullandığınızı size hatırlatıyor. Epson bu ürünün son kullanıcı için tasarlamadığını belirtiyor. Zaten son kullanıcı için bir iki oyun dışında içerik de yok.

Gözlüğün asıl hedefi ise kurumsal firmalar. Örneğin otomobil üreticisi bir firma yeni aracının tamir prosedürlerini bu gözlük yardımı ile teknisyenlerine aktarabiliyor. Ya da bir pilot, uçağını park edeceği yeri bu gözlük yardımı ile saniyeler içinde bulabiliyor. Bu ve benzeri uygulamaların var olduğunu belirteyim. Ama cihazın kurumsal alanda yapacakları haliyle biraz hayal gücünüze bağlı.

Gözlüğü kullanırken kafanızı sağa sola hareket ettirdiğinizde ekran da hareket ediyor. Hareket ediyor derken zemindeki görüntü de yer değiştiriyor.  Üzerinde kamera da bulunan gözlük, aynı zamanda video kaydı da yapabiliyor. 

Test ettiğim süre boyunca kurumsal bir uygulama kullanmadığım için işin o tarafı hakkında yorum yapamıyorum. Ama cihaz üzerinden (bellek kartı yuvası yardımı ile) film izledim. Kablosu üzerinde kulaklık çıkışı da olduğu için bir nevi kişisel sinema oluşturabiliyorsunuz. Biraz kullanım amacı dışında oldu ama eğlenceli bir yöntem olduğunu söylemek isterim.

Öte yandan kurumsal anlamda bu cihazla yapılabileceklerin sınırı yok. Bir otomobil şirketi çalışanlarına bu cihaz yardımı ile eğitim verebilir. Birçok alanda ihtiyaçlara göre cihazı optimize ederek kullanabilirsiniz. Ancak bunların büyük bir çoğunluğu vizyon gerektiren işler. Hem şirketinizin hem de bunu kullanacak kişilerin belli bir vizyonda olması gerekiyor.

Biraz ağır bir gözlük olan BT-200, uzun süreli kullanımda gözü yorabiliyor. Zaten böyle bir cihazı da birkaç saat sürekli kullanmamak gerekiyor. Epson mantıklı bir hareket yaparak ürünü son kullanıcıya satmayacağını açıkladı. Kurumsal şirketleri hedefleyen şirket bence ürününü doğru bir noktada konumlandırıyor.

İlginç bir ürün olan Epson Moverio BT-200, geleceğin eğitim ve iletişim teknolojilerinin nasıl olabileceği konusunda ipuçları taşıyan bir ürün. Bu ürünün nasıl kullanılacağı için zamanla ortaya çıkacak.

 

Yazdır e-Posta