İFSAK Galerilerinde Sergiler Açılmaya Devam Ediyor!
Haberler

İFSAK Galerilerinde Sergiler Açılmaya Devam Ediyor!

7 Ekim Cumartesi saat 15:30’da İFSAK Lokal’de “İstanbul Noir” sergisinin açılışı yapılacak. Koray Akten Fotoğraf Proje Grubu’ndan, 14 katılımcının, 59 Fotoğraf ile katkıda bulunduğu “İstanbul Noir” sergisi, 7 Ekim 2023  – 26 Ekim 2023 tarihleri arasında İFSAK Lokal’de ziyaret edebilir.

İstanbul Noir”;

“2022 yılı boyunca on iki ay süren “İstanbul Noir” adlı fotoğraf projesi için bir araya gelen toplam yirmi beş amatör fotoğraf tutkunu, çok sevdiğimiz şehrimiz, dünyanın incisi İstanbul’u fon alarak ve Fransızca’da “siyah”, “kara”, “karanlık” anlamlarına gelen “Noir” kelimesini fotoğraflarında temele yayarak, İstanbul’u, yaşanan günlerin gerçeklerini, “insan”ı ve “insan”a dair durumları, halleri çalıştılar. 1930, 40 ve 50’lerde sinemada da “Film Noir” adı verilen bir akımda kullanılan koyu tonlar ve siyahların daha baskın olduğu, ışık – gölge ağırlıklı kareler yakalamaya çalıştılar. Gölgelerin daha baskın, önemli olduğu, gölgelerin kompozisyonun grafiğini, geometrisini oluşturduğu / vurguladığı kareler…

 Etkili bir arka plan için çokça dolaştılar İstanbul’u. Adeta bir resim yapıyor gibi o fotoğrafı adım adım oluşturmaya çabaladılar. Her şey önce hayal ederek, zihinlerde bir fotoğrafı oluşturmakla başlayıp, o fotoğrafın çekim öncesi hazırlıkları, hayatın akışı içinde o fotoğrafı arayış, teknik becerilerin kullanılarak fotoğrafın çekimi ve çekim sonrası etkili işlemesiyle devam etti. Sonunda ortaya çıkan fotoğraf, kompozisyonuyla, atmosferiyle, duygusu ve hikayesiyle, tonlarıyla, çizgileriyle, biçimiyle, kritik anıyla etkileyici olmalıydı. Kendimize bu hedefi koyduk.

“Noir” kelimesi fotoğrafın sadece tonlarını, kompozisyonu oluşturan ögeleri, fonu, koyu tonlarını, çizgilerini, biçimini değil konusunu, atmosferini, hikayesini ve duygusunu da etkileyecekti. Hafiften karanlık, depresif, sisli, puslu, derinden gölgeli, düşündüren, sorgulatan, yaşadığımız çağın gerçeklerini yüzümüze vuran, tezat içeren, ironi içeren, izleyenin zihninde veya bilinçaltında bir şeyleri harekete geçiren, hayal gücünü tetikleyebilecek kareleri hedefledik.

Hep beraber severek çalıştığımız, çok şey öğrendiğimiz, onlarca kez sahaya çıktığımız bu projemizde, hedeflediklerimizde ne ölçüde başarılı olduğumuzu değerlendirmek, yorumlarınızla gelişimimize ışık tutmak, fotoğraf yolculuğumuzda bizlere destek olmak, sergi açılışımızda ve sergimiz boyunca bizlerle olarak sevincimizi paylaşmak isterseniz, bizi çok mutlu etmiş olursunuz.”

Koray Akten.

Sergi Katılımcıları;Ahmet Çekerekli, Ayşe Ulus, Cansu Gürer, Elif Özcan Baltalı, Enis Benli, Esra Özkan Baştürk, Fulya Yiş Damar, Handan Fırat İşyar, Leyla Genç, Manolya Şakar, Nil Göksel, Özgür Aslan, Serhat Ali Korkmaz, Sevcan Can

Afiş tasarım: Sara Arslan

Etiketler: kültür, sanat, fotoğraf

Yazdır e-Posta