• Anasayfa
  • Haberler
  • ‘Yılmazlık-Değişime İlham Veren Kadın Hikayeleri’, Ankara Ve İstanbul'a Geliyor
‘Yılmazlık-Değişime İlham Veren Kadın Hikayeleri’, Ankara Ve İstanbul'a Geliyor
Haberler

‘Yılmazlık-Değişime İlham Veren Kadın Hikayeleri’, Ankara Ve İstanbul'a Geliyor

Dünya Basın Fotoğrafı Vakfı/The World Press Photo Foundation, Hollanda Krallığı ve İstanbul ve Ankara şehirleri, Yılmazlık- Değişime ilham veren kadınların hikayelerini sunuyor.

Bu özel sergide 2000 ile 2021 yılları arasında Dünya Basın Fotoğrafı Yarışmalarında ödüllendirilen; dünyadaki kadınların, kız çocuklarının ve toplulukların yılmazlıklarını ve yaşadıkları zorlukları vurgulayan bir dizi hikaye sergileniyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği ve adalet, uyumlu toplulukları desteklemekte kritik bir öneme sahip, temel bir insan hakkıdır. Fakat yine de dünya üzerinde kadınlar derinlemesine kökleşmiş eşitsizlikle karşılaşıyor; siyasi ve ekonomik rollerde yetersiz temsil ediliyorlar. 2021’de dünya genelinde kadınlar, 35.500 parlamento koltuğunun sadece %26.1’i, 3400 bakanlığın sadece %22.6’sı ve de tüm yönetim pozisyonlarının %27’sini temsil ediyor. Kadına yönelik şiddet, ciddi bir küresel sağlık ve korunma sorunu olarak hüküm sürmektedir. Her üç kadından birinin, hayatlarında fiziksel veya cinsel tacize maruz kalacağı tahmin ediliyor.

Bu ortak sergi, Hollanda'nın kadın haklarına, toplumsal cinsiyet eşitliğine ve adalete olan bağlılığını aktarıyor. 13 milletten 17 fotoğrafçı tarafından belgelenen farklı sesler; cinsiyetçilik, cinseyete yönelik şiddet, üreme hakları ve fırsatlara eşit erişim konularında içgörüler sunuyor. Öykülerden oluşan seçki, kadınların ve toplumsal cinsiyet konularının 21. yüzyılda nasıl geliştiğini ve foto muhabirliğin bunları tasvir etme yollarındaki gelişimin keşfine çıkıyor.

Anna Boyiazis’in, Suda Özgürlüğü Bulmak/ Finding Freedom in the Water, Kijini İlkokulu’ndan öğrencilerin yüzmeyi öğrenip, Hint Okyanusu’nda Zanzibar Muyuni Sahili açıklarında kurtarma çalışmaları yapışının hikayesini paylaşıyor. Geleneksel olarak Zanzibar adalarında, kız yüzmeyi öğrenmekten caydırılır, büyük ölçüde muhafazakar mayoların olmayışı sebebiyle. Panje Projesi, yüksek boğulma oranlarını düşürme amacıyla, yerel kadınlara ve kızlara yüzme becerisi kazandırıyor.

Crying for Freedom/Özgürlük için Haykırmak adlı eserinde Forough Alaei, İran’da futbol stadyumlarına girişi yasaklanan kadın taraftarların, stadyumlara girmek ve kadın haklarını savunmak için erkek kılığına girmesini belgeliyor.

The Promise/Söz adlı eseriyle Irina Werning, Arjantin Buenos Aires’te yaşayan Antonella’yı takip ediyor. Antonella, COVID-19 yüzünden pandemisi sebebiyle kaldırılan, okuldaki yüz yüze dersler’e yeniden başladığında ancak o zaman saçını keseceğine söz verdi. Okul hayatını geri almak karşılığında en değerli hazinesini vereceğini söyledi ve 25 Eylül 2021’de derslerine dönmeden önceki haftasonu saçlarını kesti.

Bu sergide öne çıkan diğer fotoğrafçılar arasında Finbarr O'Reilly, Maika Elan, Catalina MartinChico, Pablo Tosco, Olivia Harris, Terrell Groggins, Jonathan Bachman, Heba Khamis, Daniel Berehulak, Robin Hammond, Diana Markosian, Jan Grarup, Magnus Wennman, ve Fulvio Bugani bulunuyor.

Sergi, 26 Kasım- 15 Aralık tarihleri arasında İstanbul’da İFSAK’ta ve 25 Kasım -15 Aralık tarihleri arasında Ankara’da GaleriM’de görülebilir.

Sergi Adresleri ve Tarihleri:

İstanbul: 26 Kasım 2022 Perşembe - 15 Aralık 2022
İFSAK, İstiklal Cad. Ayhan Işık Sok. No:32/2 34433 Beyoğlu, İstanbul

Ankara: 25 Kasım 2022 Çarşamba - 15 Aralık 2022
GaleriM Sanat Galerisi ARMADA AVM. 2. Bina Zemin Kat Dumlupınar Blv. No: 6
Beştepe Mahallesi Söğütözü Ankara

Etiketler: kültür, sanat, fotoğraf

Yazdır e-Posta