• Anasayfa
  • Haberler
  • Be Contemporary Art Gallery Korcan Karar Olea Europae 26 Ağustos – 20 Eylül 2021
Haberler

Be Contemporary Art Gallery Korcan Karar Olea Europae 26 Ağustos – 20 Eylül 2021

BE Contemporary, ünlü gazeteci Korcan Karar’ın belgesel fotoğraflarını bir araya getiren “Olea Europaea” adlı sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergi Urla’daki asırlık zeytin ağaçlarından yola çıkıyor ve Urla’dan dünyaya bir barış mesajı paylaşıyor.

“Ülkemizde yakın zamanda yaşadığımız ve içimizi yakan orman yangınlarından büyük üzüntü duyuyorum. Bu sergiyi sahada çalışan orman işçilerinin anısına saygıyla ithaf ediyorum.”

– Korcan Karar

Gazeteci, belgeselci, savaş muhabiri ve ana haber sunucusu Korcan Karar’ın belgesel fotoğraflarından oluşan “Olea Europaea” sergisi 26 Ağustos – 20 Eylül 2021 tarihleri arasında BE Contemporary Art Gallery’de sergileniyor. Sergi, Korcan Karar’ın Urla’daki asırlık zeytin ağaçlarını fotoğrafların öznesi olarak konumlandırdığı fotoğraf serisini izleyicilerle Urla’daki sanat galerisi BE Contemporary’de buluşturuyor.

Zeytin ağaçları Urla’nın en büyük zenginliklerinin başında geliyor. Korcan Karar’ın çektiği fotoğraflar yüzyıllardır yaşayan ve bugün hala meyve veren zeytin ağaçlarına ait. Korcan Karar sergideki zeytin ağaçlarını bir sene boyunca farklı dönemlerde fotoğraflamış bulunuyor. Küratörlüğünü Bahar Soyoğuz’un gerçekleştirdiği sergi; izleyici ve doğa arasında özel bir bağ kurmayı amaçlarken, fotoğraflar da koleksiyonluk birer edisyon olarak izleyicilerle buluşuyor. 

Urla’nın simgesi olan zeytin ağaçlarını ölümsüzleştirmek adına bu projeyi gerçekleştiren Korcan Karar, serginin çıkış noktasını şu sözlerle ifade ediyor: Bir kare fotoğraf tarihe not düşer. Çektiğim fotoğraflar da hem tarihe not düşmeyi hem de bu değerli zeytin ağaçlarının Urlalılar tarafından korunmasını amaçlıyor. Bizden sonraki nesiller de Urla’daki zeytin ağaçlarına dokunabilsin ve değerini bilsin. Genç kuşaklar zeytin dallarından fikir ve sanat dallarına uzansınlar.”

Korcan Karar’ın Urla’yı seçmesinin nedenlerinden biri zeytin ağaçlarının tarihinin bu bölgede kırk bin yıla kadar uzanıyor olması. Zeytin ağacının ilk bulunduğu yer Ege Denizi’ndeki Santorini Adası. Dünyada bilinen en eski zeytinyağı fabrikası ise günümüzde Urla sınırları içindeki İyonya kenti Klazomenaide yer alıyor.

Zeytin dalı barışın evrensel sembolü olarak kabul görmüştür. Bu açıdan “Olea Europaea” sergisindeki fotoğraflar da Urla’dan dünyaya bir barış mesajı taşıyor: “Zeytin dalı barıştır, barış dalıdır. Bütün dünyada tek bir dil halinde konuşulur. Urla’dan tüm dünyaya gidecek bu barış mesajı içinde sevgiyi, saygıyı, bütünleşmeyi, güzellikleri, bereketi, insanların birbirine karşı hürmetlerini taşısın.” Bu barış hem insanın insanla hem de insanın tüketim çağı sonrası doğayla olan barışı olacaktır.

Yılmaz Özdil’in Korcan Karar’ın Fotoğrafları Hakkındaki Yorumu;

Ama meslekteki bu istikrarlı başarısının sırrını sorarsanız…

Görür Korcan.

Bakmakla görmek arasında fark vardır.

Herkes bakar, o görür.

Gözleri objektif, duyguları deklanşördür.

İşte birazdan gezeceğiniz bu sergi…

Bakmakla görmek arasındaki farkın sihridir.

Varlığıyla onur duyduğum Korcan Karar’ın, ustalığının eseridir.”

 

 

 

Etiketler: kültür, akbank, etkinlikler, fotoğraf

Yazdır e-Posta