• Anasayfa
  • Haberler
  • Çığır Açan Alpha 1 Fotoğraf Makinesi Profesyonel Görüntüleme Alanında Yeni Bir Dönem Başlatıyor
Haberler

Çığır Açan Alpha 1 Fotoğraf Makinesi Profesyonel Görüntüleme Alanında Yeni Bir Dönem Başlatıyor

Alpha 1; yeni yüksek çözünürlüklü 50,1 megapiksel full frame görüntü sensörü, saniyede 30 kareye kadar yüksek hızlı çekim, 8K 30P video ve daha pek çok özelliği ile çözünürlük, hız ve video performansı üçlüsünü eşi görülmemiş şekilde bir araya getirerek profesyonellerin gücüne güç katıyor. 

  

  • Yeni 50,1 megapiksel (yaklaşık, efektif) full frame istifli (yığma yapılı/stacked) Exmor RS™ CMOS görüntü sensörü ve sekiz kat daha fazla işleme gücüne sahip geliştirilmiş BIONZ XR™ görüntü işleme motoru 

  • Karartma olmaksızın saniyede 30 kareye kadar kesintisiz çekim

  • Sensörün hızlı görüntü okuma kapasitesi sayesinde 30fps kesintisiz çekim esnasında bile Alpha 9 II’nin iki katı hızla, saniyede 120 defaya kadar AF/AE hesaplaması 

  • Dünyada ilk kez 240 fps’lik yenileme hızına sahip olan 0.64 tipi, 9,44 milyon noktalı (yaklaşık) parlak ve geniş OLED Quad-XGA elektronik vizör 

  • Sessiz, titreşimsiz elektronik deklanşör 

  • Dünyada ilk kez hem mekanik hem elektronik deklanşörde kırpışmayı önleyen anti-flicker çekim özelliği 

  • Alpha™ serisinde ilk kez 1/200 saniyeye kadar elektronik deklanşör-flaş senkronizasyonu

  • 1/400 saniye ile dünyanın en hızlı  mekanik deklanşör-flaş senkronizasyonu

  • 4K 120p 10-bit 4:2:2 film çekimi yeteneklerine ek olarak olağanüstü detay ve çözünürlük için 8.6K yüksek hızda örnekleme ile 8K 30p 10-bit 4:2:0 XAVC HS video kaydı 

  • Fotoğraflar için 15 duraklı ve video için 15+ duraklı geniş dinamik aralık 

  • Doğru odağı otomatik olarak koruyan Gerçek Zamanlı Takip teknolojisinin yanı sıra insan ve hayvan çekimleri için geliştirilmiş Gerçek Zamanlı Eye AF (otomatik odaklama) ve yeni, kuş çekimleri için Gerçek Zamanlı Eye AF özelliği 

  • 5,5 kademeli deklanşör hızı avantajı elde etmek için gövdeye entegre 5 eksenli optik görüntü sabitleme

  • Etkileyici bir sinematik görünüm elde etmek için FX9 ve FX6’da görülen S-Cinetone renk matrisi 

  • Sektörün en hızlı dahili kablosuz bağlantısı, SuperSpeed USB 10Gbps, 1000BASE-T Ethernet ve daha fazlası ile profesyonel iş akışı desteği 

     

Görüntü sensörü teknolojisi ve dijital görüntü alanlarında küresel bir lider olan Sony, çığır açıcı nitelikteki yeni full frame aynasız Alpha 1 fotoğraf makinesini piyasaya sunacağını açıkladı. İnovatif yeni özelliklerin çarpıcı bir kombinasyonunu sunan Alpha 1 ile Sony, sektöre liderlik etmekteki kararlılığını bir kez daha gözler önüne seriyor. 

Sony’nin bugüne kadar çıkardığı teknolojik olarak en gelişmiş ve yenilikçi fotoğraf makinesi olan Alpha 1, yüksek çözünürlük ve yüksek hız performansını daha önce dijital fotoğraf makineleri dünyasında ulaşılamamış bir seviyede bir araya getiriyor. Yepyeni 50,1 megapiksel full frame istifli Exmor RS™ görüntü sensörü, saniyede 120’ye kadar AF/AE hesaplaması, 8K 30p 10-bit 4:2:0 video özelliği ve çok daha fazlası ile Alpha 1içerik üreticilerin daha önce hiç yakalayamadıkları görüntüleri yakalamalarına olanak sağlayacak. 

Sony Europe Dijital Görüntülemeden Sorumlu Ürün Pazarlama Direktörü Yann Salmon Legagneur, konuya ilişkin açıklamasında şunları söyledi: 

"Biz daima müşterilerimize kulak veriyor, piyasaya onların beklentilerinin çok ötesine geçecek yeni inovasyonlar getirmek üzere sektöre meydan okuyoruz. Alpha 1, mevcut tüm sınırları aşarak içerik üreticilerinin tek bir fotoğraf makinesiyle başarabilecekleri şeyler açısından çıtayı yeni bir seviyeye taşıyor. Bizi cihazın son derece kapsamlı özelliklerinden de fazla heyecanlandıran, Alpha 1’in bugüne dek yakalanamamış görüntüleri yakalayabilme yeteneği. Bu fotoğraf makinesi, daha önce imkânsız olan şeyleri artık mümkün hale getirerek yepyeni bir kreatif olasılıklar dünyasının kapılarını açıyor.” 

Yeni geliştirilen görüntü sensörü, dahili bellek ile entegre şekilde yapılandırıldı ve geliştirilmiş BIONZ XR görüntü işleme motoru ile bir araya getirilerek saniyede 120 AF/AE hesaplaması ile 30fps gibi çarpıcı bir hızda kesintisiz şekilde 50,1 megapiksel görüntü çekebilme yeteneğine sahip oldu. Alpha 1’in çekim yetenekleri; karartmayı ortadan kaldıran 240 fps’ye kadar yenileme hızına sahip 9,44 milyon noktalı bir OLED Quad-XGA elektronik vizör ile daha da artırıldı. Ek olarak, bir Alpha serisi fotoğraf makinesinde ilk kez, 8K 30p 10-bit 4:2:0 video özelliği mümkün hale getirildi. Alpha 1 aynı zamanda, 4K 120p / 60p 10-bit 4:2:2 kayıt yapma kapasitesine ve S-Cinetone renk görünümüne sahip. Alpha 1de ayrıca 3,5 kat daha hızlı kablosuz FTP transfer gibi, sahada çalışan profesyonellerin iş akışını hızlandırmayı sağlayacak pek çok özellik yer alıyor. 

Eşi görülmemiş Çözünürlük ve Hız 

Saniyede 30 Kareye Kadar Kesintisiz Çekim

 Alpha 1süratli hareket eden nesnelerin görüntüsünü yakalamak isteyen tüm fotoğrafçılara ihtiyaç duydukları hızı sunan yüksek hız performansı sayesinde, yakalanması çok zor anları kayda geçirebiliyor. 50,1 megapiksel görüntü sensörünün yüksek hızda görüntü okuma kapasitesi ve geniş ara bellek; elektronik deklanşörle saniyede 30 kareye kadar hızda, bir yandan tam AF ve AE takip performansını koruyarak, 155’e kadar full frame sıkıştırılmış RAW görüntü ya da 165 full frame JPEG görüntü çekebilmeyi mümkün kılıyor. 

Saniyede 120’ye kadar çıkan çarpıcı AF/AE hesaplama hızıyla Alpha 1hızlı hareket eden nesneler için bile odağı yüksek hassasiyetle koruyabiliyor. Parlaklıktaki ani değişikliklerde bile, 0,033 saniyeii gibi düşük bir tepki gecikmesiyle pozlamayı otomatik olarak ayarlayabiliyor.

 

Dünyada İlk Kez 240 fps Yenileme Hızına Sahip Olan Geliştirilmiş Elektronik Vizör

Alpha 1’in vizörü, fotoğraf makinesinin eşi görülmemiş bir hızda görüntü yakalama yeteneğini destekleyecek şekilde, dünyada ilk kez süper-pürüzsüz bir görünüm sağlayan 240 fps’lik bir yenileme hızına sahip. Pozlama yapıldığında kararmıyor, böylece kesintisiz çekim esnasında bile mükemmel akıcılıkta kadrajlama ve takibe olanak sağlayan bir görüntü elde ediliyor. 9,44 milyon noktalı (yaklaşık), 0.64 tipi Quad-XGA yüksek çözünürlüklü OLED ekran ve rafine edilmiş optik teknolojisi, sınıfının en yüksek çözünürlüğünü sağlıyor. Aynı zamanda köşeden köşeye net, düşük bozunumlu görüş için 0.90x vizör büyütme, 41° çapraz FOV ve 25mm-yüksekliğinde bakış noktası sunuyor.

 

Geliştirilmiş Otomatik Netleme

Sony, karmaşık, hızlı hareket eden nesneleri yüksek doğrulukla kolayca takip edebilen Alpha 1 ile otomatik netleme teknolojisinin sınırlarını zorlamaya devam ediyor. Alpha 1’de bulunan yüksek yoğunluklu odak düzlemi aşama algılamalı AF sistemindeki 759 aşama algılama noktası, görüntü alanını yaklaşık %92’sini kapsıyor ve böylece netlemenin zor olabileceği ortamlarda kesin ve güvenilir netleme elde edilmesini garanti altına alıyor. 

Sony’nin geliştirilmiş Gerçek Zamanlı Eye AF teknolojisi, güçlü görüntü işleme motoru BIONZ XR sayesinde algılama performansını bir önceki sisteme göre %30 oranında iyileştirmiş durumda. Nesnenin yüzü farklı bir yöne bakıyor olsa bile kesin ve güvenilir bir tespit yapabilmeyi sağlıyor. İnsan ve hayvan çekimleri için geliştirilmiş Gerçek Zamanlı Eye AF’ye ek olarak Alpha 1Alpha serisi fotoğraf makinelerinde ilk kez, yüksek seviyeli nesne tanıma teknolojisi kullanarak kuş çekimleri için Gerçek Zamanlı Eye AF’yi de mümkün kılıyor. Algoritmaların optimize edilmiş olması sayesinde, sabit duran bir kuş aniden uçtuğunda ya da kadraj aniden değiştiğinde bile takip sürdürülebiliyor.

 Alpha 1de aynı zamanda, doğru netlemeyi otomatik olarak koruyan YZ (Yapay Zekâ/AI) tabanlı Gerçek Zamanlı Takip özelliği bulunuyor. Nesne tanıma algoritması, mekânsal bilgileri gerçek zamanlı olarak yüksek hızda işlemek üzere renk, örüntü (parlaklık) ve nesne mesafesi (derinlik) verilerini kullanıyor. 

 

 Sessiz, Titreşimsiz Elektronik Deklanşör

Yeni görüntü sensörünün yüksek hızda görüntü okuma kapasitesi, fotoğraf çekimi esnasında jöle etkisini Alpha 9 II’ye kıyasla 1,5 kat azaltmayı mümkün kılıyor. Bunun yanı sıra dünyada ilk kez, elektronik bir deklanşör ile sessiz, kırpışmayı önleyen anti-flicker kesintisiz çekim özelliği sunuyor. Elektronik deklanşör, mekanik gürültü olmaksızın sessizce çalışıyor ve titreşimsiz. Floresan ya da diğer kırpışmaya eğilimli yapay ışık tipleri gibi zorlu aydınlatma koşullarında bile sorunsuz kesintisiz çekim yapabilmek artık mümkün. Ayrıca, bir Alpha fotoğraf makinesinde ilk kez 1/200 saniyeye kadar elektronik deklanşör-flaş senkronizasyonu yapılabiliyor. Artık çok daha geniş kapsamlı çekim olasılıklarında flaş kullanırken bile elektronik deklanşörün avantajlarından faydalanılabilir. 

 

1/400 Flaş Senkronizasyonu için Çift Güdümlü Deklanşör Sistemi

Alpha 1, mekanik deklanşörde 1/400 saniyeyle dünyanın en hızlı flaş senkronizasyon hızına sahip olması sayesinde dinamik hareketlerin görüntülenmesini daha da kolaylaştırıyor. Karbon fiber deklanşör perdesinin yanı sıra Alpha 1’de yeni geliştirilen, yay ve elektromanyetik güdüm tetikleyici kullanarak aynı anda hem dayanıklılık hem hafiflik sağlayan çift güdümlü deklanşör sistemi bulunuyor.  

 

 Yüksek Çözünürlüklü Çekim İyileştirmeleri

Bu sensörün yüksek piksel sayısıyla dahi, Alpha 1, düşük gürültü ile yüksek hassasiyet sağlıyor. Son teknoloji ürünü görüntü işleme sistemi sayesinde 100-32.000 arası (fotoğraf çekerken 50-102.400 arasında genişletilebilir) geniş ISO hassasiyet aralığı boyunca gölgelerden parlak alanlara pürüzsüz, doğal kademeli geçişler elde etmek üzere video için 15+, fotoğraflar için 15 duraklı dinamik aralığa sahip.  

Bunlara ek olarak yeni fotoğraf makinesinde, 16’ya kadar tam çözünürlüklü görüntüyü birleştirebilen gelişmiş bir Piksel Değişimli Çoklu Çekim modu bulunuyor. Bu modda, fotoğraf makinesi, toplamda 796,2 milyon piksel veri içeren ve daha sonra Sony’nin Imaging Edge™ masaüstü bilgisayar aplikasyonu kullanılarak 199 milyon piksellik (17,280 x 11,520 piksel) görüntüde birleştirilen 16 ayrı piksel değişimli görüntüyü yakalamak için sensörü kusursuz biçimde bir piksellik ya da yarım piksellik artışlarla değiştiriyor. Bu mod, 1/200 saniyelik flaş senkronizasyonu ile muhteşem bir detay seviyesi ve renk doğruluğu elde ederek mimari eserler, sanat eserleri ya da herhangi bir durağan nesne fotoğraflamak için ideal. 

 Profesyonel Video Kalitesi 

8K Yüksek Çözünürlüklü Film Çekimi

Bir Alpha fotoğraf makinesinde ilk kez Alpha 1olağanüstü çözünürlük için 8,6K yüksek hızda örneklemeyle 8K 30p 10-bit 4:2:0 XAVC HS kayıt olanağı sunuyor. 8K çözünürlüğü Sony’nin büyük beğeni toplayan otomatik netleme teknolojisi, tonlama ve renk üretimi performansıyla bir araya getiren Alpha 1kullanıcıların kendi yaratıcı vizyonlarını en ince ayrıntısına kadar gerçeğe dönüştürmelerine yardımcı olacak. Alpha 1’in 8K çekimleri aynı zamanda post prodüksiyon sırasında esnek 4K düzenlemesi için de kullanılabiliyor.

 

 Profesyoneller için Çeşitli Video Formatlarını Destekler

Alpha 1, dahili olarak saniyede 120 kareye kadar 4K kayıt olanağı sunuyor ve bu da kullanıcının 5X’e kadar ağır çekim video kaydı yapabilmesine imkân veriyor. 10-bit 4:2:2 kaydı desteklemesinin yanı sıra bu özellik, verimli Long GOP kareler arası sıkıştırma ya da yüksek kaliteli Intra (All-I) kare içi sıkıştırma gerçekleştirmek üzere kullanılabiliyor. 

Alpha 1’de, FX9 ve FX6’nın büyük beğeni toplayan renklerini ve cilt tonlarını üreten S-Cinetone renk matrisi bulunuyor. Daha canlı bir derinlik elde etme ihtiyacını karşılamak üzere doğal orta tonlar, yumuşak renkler ve göz alıcı parıltılar sunuyor. S-Log3 gama eğrisi, 15+ duraklı dinamik aralığa ulaşmayı mümkün kılarken S-Gamut3 ve S-Gamut3.Cine renk gamı ayarları, Alpha 1’de çekilen görüntüleri VENICE sinema kamerası, FX9 ve diğer profesyonel sinema kameralarıyla çekilen videolarla eşleştirmeyi kolaylaştırıyor. 

 

Isı Dağıtmalı Yapı

Benzersiz ısı dağıtmalı yapı, görüntü sensörü ve görüntü işleme motoru sıcaklıklarının normal çalışma aralıkları içinde kalmasını sağlayarak aşırı ısınmayı önlerken kompakt gövde boyutlarını da koruyor. Böylelikle yaklaşık 30 dakika boyunca 8K/30p bir videoyu kesintisiz olarak kaydetmek mümkün hale geliyor.

 

Elde Video Çekimini Destekler

Yüksek hassasiyetli bir sabitleme ünitesi, cayro sensörler ve optimize edilen görüntü sabitleme algoritmaları, 5,5 kademeye kadar deklanşör hızı avantajı sağlıyor ve fotoğraf makinesinin 50,1 megapiksel sensöründen alınan yüksek çözünürlüklü görüntülerin kalitesini en üst düzeye çıkarıyor. Alpha 1’de aynı zamanda kamerayı elde tutarak film çekerken olağanüstü sabitleme sağlayan bir Aktif Mod yer alıyor. Post prodüksiyon için Sony’nin masaüstü aplikasyonları olan Catalyst Browse ya da Catalyst Prepare’i kullanırken, kameranın dahili cayro sensörleri tarafından üretilen metadatayı kullanan hassas görüntü sabitleme fonksiyonundan yararlanılabiliyor. 

Alpha 1’de yer alan diğer özelliklerden bazıları şöyle sıralanabilir: Post prodüksiyonda azami esneklik için HDMI üzerinden harici bir kayıt cihazına 16-bit RAW çıkış vardır, uyumlu bir Sony harici mikrofondan daha net ses kayıtları alabilmek için fotoğraf makinesinin Çoklu Arayüz (MI) Yuvası’na bir dijital ses arayüzü eklenmiştir, Super 35mm modundaki yüksek çözünürlüklü 4K filmlerde piksel gruplanmasına gerek kalmadan 5.8K yüksek hızlı örneklemeyle tam piksel okuması yapabilir. 

5G Uyumlu Cihazlara Bağlantı dahil olmak üzere Ağ Teknolojileri ile Zenginleştirilmiş İş Akışı 

Alpha 1, gelişmiş bağlantı seçenekleriyle fotoğrafları ya da filmleri mümkün olduğunca hızlı ulaştırması gereken foto muhabirleri ve video haberciler ile spor çekimleri yapanları desteklemek için tasarlandı ve yapılandırıldı. Cihaz, hızlı ve güvenilir dosya transfer edebilmek için pek çok özellik sunuyor. Sektörün en hızlı dahili kablosuz LAN’i, güvenilir iletişimi garanti altına alacak şekilde çift anten ile 2.4GHz ve 5GHz bantlarında iletişime olanak tanıyor. 5 GHz’de Alpha 9 II’ye göre 3.5 kat daha hızlı kablosuz FTP transferi sağlayan 2x2 MIMO desteği (IEEE 802.11a/b/g/n/ac) bulunuyor; bu, işlerini güvenilir bir hızla teslim etmesi gereken haber ve spor muhabirleri için kayda değer bir avantaj yaratıyor. Cihazın üzerinde ayrıca, büyük görüntü dosyalarının zahmetsizce aktarılabilmesi için yüksek hızda PC Remote (bağlı) veri transferini desteklemek üzere bir USB Type-C® konnektörü yer alıyor. Alpha 1’de aynı zamanda, uzaktan çekim de dahil olmak üzere yüksek hızda, istikrarlı veri transferleri için dahili bir 1000BASE-T LAN konnektörü de bulunuyor. FTPS (SSL/TLS üzerinden dosya aktarımı) desteklenir ve artırılmış veri güvenliği için SSL ya da TLS şifreleme olanağı mevcut.

 

Sıkıştırılmış ve sıkıştırılmamış RAW’a ek olarak Alpha 1’de kalite düşüşü olmaksızın verimli kayıpsız sıkıştırma sağlayan Kayıpsız Sıkıştırılmış RAW özelliği bulunuyor. Aynı zamanda, hıza ihtiyaç duyan haber ve spor muhabirleri için daha hızlı teslimat olanağı yaratan, “Standart” ayardakine göre daha küçük dosyalar elde etmeyi sağlayan yeni bir “Hafif” JPEG/HEIF görüntü kalitesi ayarı mevcut. RAW ve JPEG formatlarında sunduğu geniş olanak yelpazesinin yanı sıra Alpha 1; gökyüzü ve portre nesneleri gibi ince, doğal renk geçişlerinin şart olduğu yerlerde daha gerçekçi görüntüler elde etmek için akıcı 10-bit renk geçişleri sağlayan HEIF (Yüksek Verimli Görüntü Dosyası) formatını da kapsıyor. Alpha 1’de çekilen görüntüler, çeşitli kullanım amaçları için fotoğraf makinesi üzerinde istenilen en-boy oranı, boyut ya da konuma göre düzenlenebiliyor.  

 

Alpha 1 aynı zamanda bir dizi aplikasyon, eklenti ve araçla uyumlu. Profesyoneller, Imaging Edge Mobile ve Imaging Edge Desktop ile kolaylıkla RAW dosyaları ve kayıpsız sıkıştırma kullanan dosyaları transfer edebilir ve gerektiğinde AF operasyonu için Dokunmatik Takip ve Dokunmatik Netleme özelliklerini uzaktan kontrol edebilirler. Transfer & Tagging eklentisi (Ver. 1.3 ya da sonrası), görüntü dosyalarına eklenen ses notlarını otomatik olarak resim altı yazısına dönüştürebilir ya da dosyaları bir FTP sunucudan bir mobil cihaza transfer edebilir. Catalyst Browse/Catalyst Prepare masaüstü aplikasyonları, profesyonellere Sony’nin fotoğraf makineleriyle çekilmiş video klipleri gözden geçirme ve yönetme olanağı verir. Ek olarak, Remote Camera Tool, fotoğraf makinesi ayarlarını uzaktan değiştirebilir, LAN kablosuyla bağlı bir bilgisayardan çekim yapabilir ve Alpha 1’e özel bir dizi olanak sunar: Daha hızlı transfer, dokunmatik tepki, çift kayıt noktası ve HEIF desteği vb. 

Güvenilir ve Kullanışlı 

Profesyonel kullanıcılar, iyi düşünülmüş özelliklerden ve performanstan daha fazlasına ihtiyaç duyar. Onların, her profesyonel araçtan beklenecek güvenilirliğe ve dayanıklılığa gereksinimi vardır. Alpha 1’de, her ikisi de UHS-I ve UHS-II SDXC/SDHC kartlarının yanı sıra daha yüksek toplam kapasite ve daha hızlı okuma/yazma hızları için yeni CFExpress Tip A kartları da destekleyen iki ortam yuvası bulunuyor. Aynı zamanda dayanıklı magnezyum alaşım kasaya, Z batarya ile opsiyonel VG-C4EM Dikey Çekim Kolu kullanılarak (ayrıca satılır) daha da uzatılabilen uzun pil ömrüne, iyileştirilmiş toz giderme özelliğine, güç düğmesi kapalı konumdayken görüntü sensörünü korumak amacıyla örtücü kapatma fonksiyonuna ve de zorlu ortam koşullarında güvenilirliği en üst seviyeye çıkaran toz ve nem dayanıklılığına sahip. Sağlam ve güvenilir bir HDMI Tip-A konnektörü ve kullanıcıların asgari dahili pil kullanımı ile daha uzun süreler boyunca kayıt yapabilmesi için bir dış kaynaktan daha yüksek bir gücün tedarik edilebilmesini sağlayan USB PD (Güç Dağıtım) desteği bulunuyor. 

Yenilenen menü yapısı daha kolay navigasyon yapılabilmesine olanak veriyor ve dokunmaya duyarlı menü operasyonu, 3.0 tipi 1,44 milyon noktalı (yaklaşık) LCD ekranı üzerinde Dokunmatik Odaklama ve Dokunmatik Takip ile hızlı, daha sezgisel bir kontrol imkânı sunuyor. Fotoğraf makinesinin çekim ayarlarından bir alt küme, daha kolay kişiselleştirilebilmesi için artık seçili çekim moduna göre değişiklik gösteriyor; böylelikle diyafram açıklığı, deklanşör hızı ve gerek fotoğraf gerekse film çekiminde kullanılan diğer ayarları kullanmak hiç olmadığı kadar kolay hale geliyor.

 

Özel haberler, yeni fotoğraf makinesiyle ve Sony’nin diğer görüntüleme ürünleri ile çekilmiş heyecan verici yeni içerikler, Sony α-Alpha marka fotoğraf makinelerinin tüm hayranlarına ve müşterilerine bilgi ve ilham vermek üzere yaratılan www.sony.com.tr/alphauniverse web sitesinde görülebilir. 

Etiketler: fotoğraf, kamera

Yazdır e-Posta