Haberler

Şişli Camii'nin Tarihi Bu Sergide

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Fotoğraf Koleksiyonu’ndan derlenen bir seçkiyle oluşturulan “Erken Cumhuriyet Döneminde Bir Osmanlı Yapısı: Şişli Camii” sergisi, Cumhuriyet İstanbulu’nun ilk anıtsal dini yapısını fotoğraf ve metinlerle tanıtıyor.

28 Mayıs tarihine kadar açık kalacak olan sergi pazar günleri hariç hafta içi her gün 10:00 - 19:00 saatleri arasında gezilebilir. İstanbul'un Şişli ilçesinde, Halâskârgazi Caddesi ile Abide-i Hürriyet Caddesi arasındaki adacıkta yer alan Şişli Camii’nin tasarımı, bir dönem Vakıflar Başmimarı olarak görev yapan Vasfi Egeli’ye ait. Egeli, Osmanlı ile erken Cumhuriyet dönemlerini birbirine bağlayan Birinci Ulusal Mimarlık üslubunun son temsilcilerinden biri olarak tanınıyor.

Cumhuriyet döneminin ilk anıtsal dini yapısı olan ve klasik Osmanlı mimarisini yansıtan Şişli Camii’nin bir üslup örneği olarak kabul gördüğü, günümüze kadar inşa edilen binlerce neo-Osmanlı cami için prototip oluşturduğu biliniyor. Şişli Camii’nin önemli bir özelliği de, padişahın veya devlet ileri gelenlerinin katkılarıyla değil, halkın kolektif çabasıyla inşa edilmiş ilk camii olması.

Yazdır e-Posta