• Anasayfa
  • Haberler
  • Dünyanın Önde Gelen Fotoğraf ve Sürdürülebilirlik Ödülü Prix Pictet Human, Arter’in Ev Sahipliğinde Ziyarete Açıldı!
Dünyanın Önde Gelen  Fotoğraf ve Sürdürülebilirlik Ödülü  Prix Pictet Human,  Arter’in Ev Sahipliğinde Ziyarete Açıldı!
Haberler

Dünyanın Önde Gelen Fotoğraf ve Sürdürülebilirlik Ödülü Prix Pictet Human, Arter’in Ev Sahipliğinde Ziyarete Açıldı!

Dünyanın önde gelen fotoğraf ve sürdürülebilirlik ödülü Prix Pictet, 2008 yılında Pictet Group tarafından küresel sürdürülebilirlik gibi hayati bir meseleye fotoğrafın gücünden yararlanarak dikkat çekmek amacıyla kuruldu

. Ödül, bugüne kadar her biri sürdürülebilirliğin belirli bir yönüne vurgu yapan on farklı tema altında verildi. Prix Pictet’nin onuncu edisyonu, Victoria & Albert Museum’daki ilk sergilenişinden sonra, 26 Nisan–27 Temmuz 2024 tarihleri arasında Arter ev sahipliğinde İstanbul’da izleyicilerle buluşuyor.

Prix Pictet Human, ödülün onuncu döneminde finale kalan 12 seçkin fotoğrafçının yapıtlarına yer veriyor. Sanatçıların üretimleri, Human[İnsan] temasının çeşitli yönlerini etkin bir şekilde keşfetme olanağı veriyor. Finale kalan fotoğrafçıların her biri, kendi benzersiz yaklaşımlarıyla ortak paydamız olan insanlığı ve dünya üzerindeki etkileşimlerimizi keşfe çıkıyor. Seçilen portfolyolar belgesel, portre, manzara fotoğrafçılığının yanı sıra ışık ve süreç üzerine farklı denemeleri kapsıyor. Çalışma konuları, yerli halkların yaşadığı zorluklardan, çatışmadan, çocukluktan, ekonomik süreçlerin çöküşünden, insan yerleşimlerinin izlerine, sanayinin gelişmesine, çete şiddetine, sınır topraklarına ve göçe uzanıyor. Sanatçıların eserleri, gezegenin bekçileri olarak üstlendiğimiz rolü irdeliyor ve 15 yıl önceki başlangıcından bu yana Prix Pictet’nin temel kaygısı olan küresel sürdürülebilirliğin kritik konularına ışık tutuyor.

2023 yılının Eylül ayında, Victoria & Albert Museum’da (uluslararası turnenin ilk ayağında) gerçekleşen törende Prix Pictet Human’ı kazanarak 100.000 İsviçre Frangı değerindeki ödülün sahibi olan sanatçının Hindistanlı fotoğrafçı Gauri Gill olduğu açıklandı. Gill, bağımsız jüri tarafından, 12 finalist arasından seçildi.

Gill’in eserleri, sanatçının “aktif dinleme” olarak adlandırdığı, toplulukla birlikte ve topluluk aracılığıyla çalışmaya olan inancını vurguluyor. Gill, yirmi yılı aşkın süredir Kuzey Hindistan’ın batısındaki Racastan çölünde yaşayan topluluklarla ve son on yıldır da Maharaştra’daki yerli sanatçılarla yakından ilgileniyor. 

Victoria & Albert Museum’daki serginin kapanışında, Kolombiyalı fotoğrafçı Federico Ríos Escobar’ın PrixPictet Halkın Seçimi Ödülü’nün sahibi olduğu ve 10.000 İsviçre Frangı değerindeki ödülü kazandığı açıklandı. Ríos Escobar’ın çarpıcı fotoğrafları, anne babaları Kolombiya-Panama sınırında neredeyse geçilmez bir ormanlık alan olan tehlike dolu Darién Geçidi’ni aşmak için risklerle dolu bir göç yolculuğuna kalkışmış Güney Amerikalı çocukların trajik gerçekliklerini yansıtıyor. Halkın Seçimi Ödülü, halktan kişilerin finale kalan favori fotoğraflar için oy kullanmasına olanak vermek ve Prix Pictet’nin odaklandığı hayati konular etrafında daha fazla etkileşim yaratmak için veriliyor.

Finale kalan fotoğrafçılar:

Hoda Afshar, İran    

                                                                                                                                                     

Gera Artemova, Ukrayna

Ragnar Axelsson, İzlanda

Alessandro Cinque, İtalya/Peru

Siân Davey, Birleşik Krallık

Gauri Gill, Hindistan

Michał Łuczak, Polonya

Yael Martínez, Meksika

Richard Renaldi, Amerika Birleşik Devletleri

Federico Ríos Escobar, Kolombiya

Vanessa Winship, Birleşik Krallık/Bulgaristan

Vasantha Yogananthan, Fransa

Ragnar Axelsson, 40 yılı aşkın süredir, yaşanabilir dünyanın sınırlarındaki yerli halkların hayatlarında, coğrafyalarında ve çevrelerinde meydana gelen dramatik değişimlerin haritasını çiziyor. And Dağları’nın yerli halklarının yaşamları ve kaybolan yurtları için duyulan endişe Alessandro Cinque’nin çalışmalarına yön veriyor. Gauri Gill, yirmi yılı aşkın süredir Hindistan’ın Racastan eyaletinin uzak çöl bölgesinde yaşamını sürdürmeye çalışan insanların içine işlemiş neşe, acı ve şefkati fotoğraflıyor. Federico Ríos Escobar, ebeveynleri Kolombiya-Panama sınırındaki Darién Geçidi adındaki neredeyse geçilmez ormanlık alanda tehlikeli göçmen yolculuğuna katılmayı seçen Güney Amerikalı çocukların acı dolu deneyimlerini aktarıyor. Michał Łuczak, bir zamanların büyük madencilik endüstrisinin Polonya’nın Yukarı Silezya bölgesinin peyzajında bıraktığı silinmez izleri belgeliyor. Gera Artemova’nın görsel günlüğü, 24 Şubat 2022’de, memleketi Kiev, Ukrayna’daki Rus bombardımanıyla açılıyor. Vasantha Yogananthan’ın çalışmaları, Amerika Birleşik Devletleri’nin New Orleans eyaletinde Katrina Kasırgası’nın etkisi altında yaşayan neslin düşleriyle ve düş kırıklıklarıyla dolu. Vanessa Winship, Türkiye’nin sınır bölgelerinden okullu kızların özenle bir araya getirilmiş portrelerini sunuyor. İran'ın tuhaf, uhrevi adaları Hürmüz, Qeshm ve Hengam, Hoda Afshar’ın çalışmalarının mihenk taşını oluşturuyor. Yael Martínez’in delikli fotoğrafları, Meksika’nın Guerrero eyaletinde gündelik yaşamın parçası olan şiddetin kurbanı aile üyelerinin ortadan kayboluşlarının peşinden gidiyor. Richard Renaldive Siân Davey ise eserlerinde bahçeyi hem insan yüreğinin bir metaforu hem de olası bir ahenk kaynağı, umut ve yeniden bağ kurma alanı olarak ele alıyor.

Prix Pictet Human bağımsız jürisi:

Sir David King, FRS(Jüri Başkanı)

İklim Krizi Danışma Grubu Kurucusu ve Başkanı

Philippe Bertherat

Müze Başkanı, MAMCO (Musée d’art moderne et contemporain), Cenevre

Jan Dalley

Sanat Editörü, Financial Times

Duncan Forbes

Fotoğraf Bölümü Başkanı, Victoria and Albert Museum, Londra

Funmi Iyanda

Kreatif Direktör, OYA Media,

Lagos ve Londra

Sally Mann

Prix Pictet Fire ödülünün sahibi, 2021

Jeff Rosenheim

Fotoğraftan sorumlu Joyce Frank Menschel Küratörü, The Metropolitan Museum of Art, New York

Sally Mann

Ödül sahibi, Prix Pictet Fire,2021

Hatje Cantz, sergiye eşlik etmek üzere, finale kalan fotoğrafçıların yanı sıra ödüle aday gösterilen daha geniş bir gruptan seçilen fotoğrafların yer aldığı bir kitap yayımladı. Kitapta tarihçi David Christian’ın ve yazar Meehan Crist’in yazılarına ek olarak Prix Pictet Direktörü Michael Benson’ın insani yardım fotoğrafçılığının önde gelen ismi fotoğrafçı Sebastião Salgado ile yaptığı bir söyleşi yer alıyor.

Prix Pictet Human, İstanbul’un ardından 2024 ve 2025 yıllarında Dublin, Bangkok, Münih, San Diego ve Stockholm’deki önemli müzelere de uğrayacak.

PRIX PICTET HAKKINDA

Dünyanın önde gelen fotoğraf ve sürdürülebilirlik ödülü Prix Pictet, 2008 yılında Pictet Group tarafından küresel sürdürülebilirlik gibi hayati bir meseleye fotoğrafın gücünden yararlanarak dikkat çekmek amacıyla kuruldu. Ödül, bugüne kadar, her biri sürdürülebilirliğin belirli bir yönüne vurgu yapan on farklı tema altında verildi.

Katılımın aday gösterme yoluyla gerçekleştiği Prix Pictet, eleştirmenlerden, küratörlerden ve görsel sanatların diğer alanlarında çalışan uzmanlardan oluşan küresel bir ağa sahip. Bu ağı oluşturan 300’ü aşkın uzmandan her dönemin temasıyla uyuşan, ödülün talep ettiği anlatı gücüne ve sanatsal niteliğe sahip portfolyolar önermesi isteniyor. Son 15 yılda, ödüle 5.000’denfazla fotoğrafçı aday gösterildi. Aday gösterilen fotoğrafçıların eserleri, gezegenimizin kırılgan durumuna tanıklık etmeleri bakımından ortaklaşıyor.

Bağımsız jüri, aday gösterilen portfolyolardan sanatsal olarak öne çıkan ve dönemin temasına ilişkin ilgi çekici bir anlatı sunanlardan bir liste oluşturuyor. Finale kalan sanat eserleri sergi bağlamında değerlendirildikten sonra, 100.000 İsviçre Frangı değerindeki ödülün sahibi olacak sanatçıya karar veriliyor.

Ardından, finale kalan tüm sanatçıların eserlerinden bir seçkiyle kurgulanan sergi, dünyanın birçok kentinde geniş bir izleyici kitlesiyle buluşuyor. Bugüne kadar Prix Pictet kapsamında dünya çapında 45’ten fazla kentte 120'den fazla sergi düzenlendi.

Ödülün bundan önceki dokuz sahibi: Benoit Aquin (Water, 2008), Nadav Kander (Earth, 2009-2010), Mitch Epstein (Growth, 2011), Luc Delahaye (Power, 2012-2013), Michael Schmidt (Consumption, 2014), Valérie Belin (Disorder, 2015-2016), Richard Mosse (Space, 2017-2018), Joana Choumali (Hope, 2019-2020) ve Sally Mann (Fire, 2021-2022).

 

Prix Pictet ile ilgili daha fazla bilgi için: www.prixpictet.com

Yazdır e-Posta