Red Bull Kart Fight
Makale

Red Bull Kart Fight

Formula 1, WRC, MotoGP, Nascar ilk akla gelen motor sporlarından. Kuşkusuz tüm motor sporları içinde Formula 1 en çok ilgi uyandıran ve seyircisi olan yarış. Bu son derece güçlü ve süratli araçların yarışı, insanları adeta ekran başına kilitler.

Yazı ve Fotoğaflar: Mahmut CİNCİ

Hiç merak ettiniz mi bir Formula 1 pilotu nasıl yetişir? Çoğu Formula 1 pilotu, henüz çocukken karting ile tanışmıştır. Son şampiyon Max Verstappen de henüz bir çocukken karting ile tanışanlardan… Esasında karting Türkiye’de belli bir kitleye sahip, Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu’nun düzenlediği bir sezonu ve milli sporcuları olan bir spor branşı. Karting, motor sporlarında bu kadar önemli bir yere sahipken, gelin sizleri geçtiğimiz aylarda İstanbul Tuzla’da yapılan Red Bull Kart Fight yarışına götüreyim. 

Çekim için yarıştan bir gün önce İstanbul Tuzla’da bulunan Tuzla Karting Park’a doğru yola çıkıyorum. Öğle saatlerinde piste ulaşıyorum ve organizasyonun ekibiyle yarış hakkında kısa bir toplantı yaptıktan sonra pisti keşfe başlıyorum. Pistin toplam uzunluğu 930 metre. Yaklaşık yarım saat süren keşiften sonra en iyi noktaları ve açıları belirlemiş olarak otelime doğru dinlenmek üzere pistten ayrılıyorum.

Ertesi gün mesai erken saatte başlayacak. Pazar günü erkenden yarış alanındaki yerimi alıyorum. Bu etkinlikte iki fotoğrafçı çalışacağız. İş bölümü yaptıktan sonra yavaştan ekipmanlarımı çantamdan çıkartarak hazırlanıyorum. Bu çekimde bana her zaman olduğu gibi ana gövde olarak Nikon D5 ve ikinci gövde olarak Nikon D850 eşlik edecek.

Nikon gövdelere lenslerimi takarken, sporcular da etkinlik alanına giriş yapıyorlar. Motor seslerini duymaya az bir zaman kaldı. Bu yarışı özel kılan bir diğer konu, motor sporlarında önemli başarılara imza atmış milli sporcumuz Ayhancan Güven’in bugün pistte olacak olması. Ayhancan aynı zamanda bir Red Bull sporcusu ve kendisi uluslararası arenada göğsümüzü kabartan sporcularımız arasında.

Yarışmacıların hazırlık aşamalarını fotoğrafladıktan sonra yavaş yavaş yarış için piste geçiyoruz. Bütün motor sporları etkinliklerinde olduğu gibi kartingde de en önemli konu güvenlik. Fotoğraf çekerken bulunduğum noktanın güvenli bir yer olması hem benim için hem de sporcular için önemli. Bu nedenle bariyerlerin arkasından veya hakemler tarafından girişime izin verilen bölgelerden çekim yapıyorum.

Karting pisti iç içe geçmiş keskin virajlardan ve kısa düzlüklerden oluştuğu için güneşin konumu çok sorun olmuyor. Bir viraj veya düzlük ters ışıkta kalıyorsa, diğer viraj veya düzlük güzel bir ışık alıyor mutlaka. Araçlar pistte defalarca tur atacağı için her virajı ve düzlüğü kullanma fırsatım olacak demek oluyor. 

Ve start veriliyor, yarış başlıyor. Ben de start ile birlikte daha önceden belirlemiş olduğum güvenli noktalardan çekimime başlıyorum. Bir noktadan diğerine giderken bariyerlerin arkasından geçmeye özen gösteriyorum. Virajlarda ise riskli kabul edilen noktalardan uzak duruyorum. Zaman zaman panning gibi teknikler deniyorum. Özellikle motor sporlarında sıkça kullanılan bu teknik için el alışkanlığınız yok ise monopod veya tripod kullanmanızı tavsiye ederim. Özel bir teknik kullanmıyorsanız, yarışan araçlar hızlı hareket eden objeler olduğu için yüksek enstantane kullanmanız, objelerinizin daha net çıkmasını sağlayacaktır.

Son bir tavsiye de yine güvenlik üzerine: Motor sporlarını fotoğraflarken görünürlüğünüzü artıracak renklere sahip güvenlik yeleklerinden giymeniz, sizin sürücüler tarafından fark edilmenizi kolaylaştıracaktır.

Bu küçük ama hızlı araçların çekiminde bana eşlik eden ve en az onlar kadar hızlı olan sevgili ekipmanlarım: Nikon D5, Nikon D850, Nikkor AF-S 70-200mm f/2.8E FL ED VR, Nikkor 14-24mm f2.8G Lens AF-S ED, Nikkor AF-S 50mm f/1.4 G, Nikkor 28-70mm f2.8 ED-IF AF S. 

Etiketler: etkinlikler, fotoğraf, ileri fotoğrafçılık

Yazdır