Şık ve Havalı: Samsung Galaxy Note 5
İnceleme

Şık ve Havalı: Samsung Galaxy Note 5

Samsung’un Note ailesinin en yeni üyesi olan 5, metal gövde, üst düzey donanım ve S-Pen kalemi ile dikkat çekici bir cep telefonu olmuş.

Özgür Çetin

Büyük ekranlı akıllı telefon (İngilizce’de Phablet deniyor) çıkaran marka Samsung’tur. 2011 yılında piyasaya sürülen Note modeli büyük ekranlı akıllı telefonların ilk örneklerinden biriydi. Geçen 4 yılda Note ailesi sırasıyla 2, 3 ve 4 modelleri ile devam etti. Note 4’e kadar büyük ekran ve plastik gövde anlayışını devam ettiren Samsung, gelen baskılara dayanamamış olacak ki Note 5 ile önemli bir değişikliğe gitti: Metal gövde.

Samsung telefonlarının en büyük eleştiri konusu olan plastik malzeme ısrarı Note 5 ile sona ermiş oldu. Bu arada Samsung S6 ve Edge modellerinde de bu ısrardan vazgeçti ve metal gövdeye döndü.

Şık tasarım

Note 5, yukarıda da bahsettiğim gibi metal bir gövdeye sahip. Yekpare olan bu gövde alüminyum malzemeden imal edilmiş. İlk elinize aldığınızda bu malzemenin ne kadar iyi bir seçim olduğunu anlıyorsunuz. Şıklık ve üst düzey malzeme kalitesi telefonda kendini hissettiriyor. Note 4 modelinde de kısmen metal malzeme kullanılmıştı ancak gövdenin tamamı metal değildi.

Teknik özellikler

Note 5’e teknik olarak baktığımızda ise 5.7 inç QHD (2K 2560x1440 piksel ) ekran karşımıza çıkıyor. Gövdenin hem önü hem arkası Gorilla Glass 4 ile kaplı. Bu da cihazın darbe ve düşmelere karşı daha dayanıklı olacağı anlamına geliyor. Telefonun en önemli artılarından biri 4GB olan RAM’i. Bu sayede adeta yağ gibi akan telefonda bu performans 8 çekirdekli Exynos 7420 işlemci tarafından sağlanıyor. 16 Megapiksel ana kamerası bulunan telefonun maksimum video çözünürlüğü ise 4K. Ön kamera ise 5 Megapiksel çözünürlük sunuyor.

Bluetooth, Wi-Fi ac, kablosuz şarj desteği, parmak izi okuyucu, kalp ritmi ölçücü, 32 GB dahili hafıza (teste gelen ürün bu kapasitede idi), S-Pen ve 3000 mAh pil telefonun diğer özellikleri arasında yer alıyor.

Performans canavarı

Şu an kullanımda olan en üst düzey cipsetlerden biri olan Exynos 7420, Note 5’in ana gücünü oluşturuyor. 4 GB RAM ve Mali TT760MP8 GPU’su ile birlikte adeta uçan telefon performans anlamında sınırları zorluyor.

S-Pen

Note ailesinin en önemli özelliklerinden biri olan S-Pen de Note 5’in bir diğer özelliği. Önden bakıldığında sağ alt kısımda özel bir yuvası bulunan bu kalem telefonu çok daha verimli kullanmanızı sağlıyor. Ekranda not almak, el yazısı ile not almak ve bunları metine dönüştürmek ve daha fazlasını bu kalemle yapabiliyorsunuz. Kalemin uçları değiştirilebiliyor ve bunun için gerekli olan aksesuar ve uçlar kutudan çıkıyor.

Kullanım deneyimi

Daha önce Note 2 kullanan biri olarak büyük ekranlı telefonların bazı avantajlarının olduğunu biliyorum. Note 5 de bu avantajlara sahip bir model. Büyük ekran özellikle video izlerken ya da bir Office dökümanına bakarken çok işe yarıyor. Ayrıca multimedya içeriklerini izlerken fayda sağlıyor. Bu tarz beklentileri olanlar için Note 5 biçilmiş kaftan.

Ancak büyük ekranlı telefonlar haliyle biraz iri oluyor. Bu da cebe koyma ve taşımada sıkıntı oluşturabiliyor. Ayrıca eli küçük olan kadın kullanıcılar ve minyon tipli erkekler bu tarz telefonları almadan önce ellerine alıp bir baksınlar derim.

Günlük kullanım anlamında başarılı bir ürün olan Note 5, özellikle kalemiyle beraber değişik bir kullanım deneyimi sunuyor. Ama benim gibi çizim konusunda kabiliyetiniz yoksa ilk birkaç gün kalemle oynayıp sonra yerini bile unutabilirsiniz.

Telefon yekpare bir gövdeye sahip olduğundan pili değiştirilemiyor. Ayrıca bellek artırım yuvası da bulunmuyor. Bu yüzden 32 ya da 64 GB kapasiteler dışında ek kapasite artırımı yapamıyorsunuz. Teste gönderilen telefon 32 GB’lık sürümdü. Bu telefonda kullanılabilecek alan 15 GB olarak görünüyordu. microSD bellek kartı yuvasının olmaması bazıları için sıkıntı olabilir. Ayrıca depolama seçenekleri arasında 128 GB olmaması da önemli bir eksiklik.

Kamera

Nıte5, S6 modellerinde de kullanılan 16 Megapiksel çözünürlük sunan bir kamera kullanıyor. Objektifin diyafram açıklığı f1.9. Birçok hazır çekim modu, Panorama, HDR ve daha fazlası bu kamera tarafından sunuluyor. Daha önce S6 testinde de beğendiğim kamera Note 5’te de benzer bir performans sunuyor ve benden tam puan alıyor. Ana kamera aynı zamanda 4K video kayıt özelliğine sahip.

Ön kamera ise 5 Megapiksel çözünürlük sunuyor ve ön kamera gibi performans sunuyor. Bu arada ön kameranın video çözünürlüğü 2K. Yani benzerlerinde olduğu gibi sadece Full HD video kayıt etmiyor. 4K kadar olmasa da Full HD’den yüksek bir çözünürlük olan 2K desteği sunuyor.

Parmak izi ve kalp ritmi

Telefon S ailesinin standart özelliği haline gelen kalp ritmi ölçme ve parmak izli güvenlik özelliklerine sahip. Parmak izi sayesinde telefonu kendi parmak izinizle açılabilecek şekilde ayarlayabiliyorsunuz.

Kalp ritmi ise kalp atış hızınızı ölçen bir algılayıcı ile çalışıyor. Bu algılayıcı arka yüzde bulunan ana kameranın LED flaşının hemen altına konumlandırılmış. Parmağınızı buraya koyarak ölçüm yapıyorsunuz.

Kablosuz şarj

Telefonda hem Qi hem PMI standartlarını destekleyen kablosuz şarj özelliği yer alıyor. Yani bu standartları destekleyen bir şarj cihazı alırsanız Note 5’i kablosuz olarak da şarj edebilirsiniz. Güzel bir özellik.

Pil ömrü

Yekpare bir gövdesi bulunan telefonda 3000 mAh pil bulunuyor. Bu pil günlük kullanımda sabahtan akşama kadar kullanımda yeterli performans sunuyor. Elbette kullanım özelliklerine ve şartlara göre bu değer artıp azalabiliyor. Ama bu tarz bir ürün için pil ömrü yeterli.

Fiyat

İncelemeyi yaptığım tarihte telefonun fiyatı 2500 TL civarında idi. Bu özellik ve fonksiyonlardaki bir telefon için rakamın makul olduğunu söyleyebilirim.

Samsung, Note 5 ile efsane haline gelen seriye güzel bir devam ürünü eklemiş. Çıtayı oldukça yukarı taşıyan Note 5, büyük ekranlı telefon ve kalem ile kullanım isteyenlere hitap eden bir ürün. Meraklılarına öneririm.

ARTI

EKSİ

Samsung Galaxy Note 5

Bu inceleme yazısı GezginFoto Dergisi'nin 10. sayısından alınmıştır.

Yazdır