Çağdaş Macar Sergisi Açıldı
Haberler

Çağdaş Macar Sergisi Açıldı

Macar sanatının 1960'ların ortasından bugüne uzanan dönemini yansıtan "Yenilikçi Tasarımlar Çağdaş Macar Sergisi" Macar Kültür Merkezi'nde sanatseverlerle buluştu.

Kavramsal ve Avangart Sanat örneklerinin sunulduğu serginin açılışında konuşan Macar Kültür Merkezi Müdürü Gabor Fodor, kültür merkezinin 2013 yılında faaliyete başladığını, 2015 itibariyle ise yeni yerlerinde hizmet verdiklerini söyledi. Çağdaş Macar sanatını daha çok tanıtmak istediklerine dikkati çeken Fodor, "Macaristan'ın sanatındaki Orta Avrupa izlerini göstermek istiyoruz. Çünkü bu, Türkiye'de de dünyada da çok bilinmeyen bir tarz. Bundan 40 yıl önce 'Star Wars' filmi çıktığında bütün dünyada aynı afişler vardı. Macaristan'da ise Macar sanatçıların yaptığı orijinal afişler yer aldı. Çünkü, o bölge kapalı bir siyaset bloğu olduğu için, Batı ile bu anlamda iletişim yoktu. Bu da Macar sanatçıların kendi tarzlarının oluşmasına neden oldu." diye konuştu.

Serginin küratörü Peter Saranszki ise Macaristan sanatındaki yakın geçmiş eserlerinin, dünya sanatı kalitesinde olan işler olduğunu dile getirdi. O dönem yapıtlarının bugüne kadar etki gösterdiğini bildiren Saranszki, "Bu sergide, son dönem Macar üslubunun baş yapıtları görülebilir. Bunun yanında ise aynı üslubun, ekol yaratan günümüz sanatçılarının eserleri de var. Macaristan'da farklı tarzları deneyen ilk sanatçıların eserleri bunlar." ifadelerini kullandı.

"Yenilikçi Tasarımlar Çağdaş Macar Sergisi"nde; Gabor Attalai, Miklos Erdely Karoly Halasz, Ilona Keserü Ilona, Janos Sugar, Tamas Jovanovics ve Peter Türk gibi 23 sanatçının çalışmaları yer alıyor.

Farklı disiplinlere ait 34 eserin bulunduğu sergi, 15 Ocak 2017'ye kadar gezilebilecek.

Yazdır e-Posta