Haberler

2021 Sony Dünya Fotoğrafçılık Ödülleri’nin Genel Kazananlar Listesi Açıklandı

Dünya Fotoğraf Organizasyonu, prestijli 2021 Sony Dünya Fotoğrafçılık Ödülleri’nin genel kazananlar listesini kamuoyuyla paylaştı. Değerli belgesel fotoğrafçısı Craig Easton (Birleşik Krallık), Bank Top başlıklı serisi ile 'Yılın Fotoğrafçısı' unvanına layık görüldü ve 25 bin dolarlık nakit ödülün yanı sıra Sony’nin dijital görüntüleme ürünlerinden oluşan bir ekipman kiti ile ödüllendirildi. Ayrıca, 10 kategori birincisi ve Profesyonel yarışmada 2. ve 3. sırayı kazananlar ile Serbest Dalda, Öğrenci ve Gençlik yarışma bölümlerinin genel galipleri de belli oldu. 

Kazananlar, Dünya Fotoğraf Organizasyonu CEO’su Scott Gray ile TV ve radyo sunucusu ve yazar Konnie Hug’ın ev sahipliği yaptığı, törensel bir video ile açıklandı. Röportajlar, kamera arkası klipler ve kazanan fotoğrafçıların tepkilerinin de yer aldığı video şu adresten izlenebilir:   worldphoto.org/ceremony-2021 

Ayrıca kazanan ve finale kalan işlerin yer aldığı bir sanal sergi; sanat tarihçisi Jacky Klein ve şovmen Nish Kumar’ın sunduğu özel olarak hazırlanmış bir belgesel ve 2021 Sony Dünya Fotoğrafçılık Ödülleri kitabı da kamuoyuyla paylaşıldı. Üç çalışmayı da şu adresten izlemek ve indirmek mümkün: worldphoto.org/announcement-2021 

Yazar ve akademisyen Abdul Aziz Hafız ile iş birliği içerisinde oluşturulan Bank Top, Blackburn’de bulunan birbirine sıkı sıkıya bağlı Bank Top mahallesine odaklanarak kuzey İngiltere’de yaşayan toplulukların dışarıya sunuluş ve yanlış tanıtılma biçimlerini mercek altına alıyor. Proje; Easton'un bu bölgede gerçekleştirdiği, bir ailenin üç kuşağı tarafından yaşanan yoksulluğun kronik doğası hakkında bir soruşturma olan Thatcher's Children (Thatcher’ın Çocukları2.lik, Belgesel Projeler, 2021 Profesyonel yarışma) ve her kesimden 16 yaş gençlerinin hayallerine, özlemlerine ve korkularına bir bakış niteliğindeki Sixteenin de (On Altı, 2017 Ödülleri Portre kategorisinde kısa listeye alındı) aralarında bulunduğu geniş kapsamlı çalışmasının bir parçasını oluşturuyor. 

Bank Top, semti “Britanya’nın en tecrit edilmiş semti” olarak resmeden medya haberlerine yanıt olarak Blackburn Müzesi & Sanat Galerisinin başlattığı Kick Down the Barriers (Bariyerleri Yık) adını taşıyan projenin sonuçlarından biri. Bu anlatıya meydan okuma arayışı içerisinde müze, sanatçıları ve yazarları çeşitli mahallelerin sakinleriyle iş birliği yaparak söz konusu toplulukların hakikatli ve otantik bir temsilini oluşturmaya davet etti.  

Easton ve Hafız, bir yıl boyunca mahalle sakinleriyle yakın ilişkiler içerisinde çalışarak onların hikâye ve deneyimlerini bir dizi siyah & beyaz portre ve bu portrelere eşlik eden metinler aracılığıyla keşfe çıktılar. Bu portre ve metinler, sosyal mahrumiyet, barınma, işsizlik, göç ve temsil gibi konuların yanı sıra geçmiş ve güncel dış politikaların etkisiyle ilgili sorunları ön plana çıkarıyor. Easton ve Hafız’ın çalışmaları, basit genellemelere karşı koyuyor ve bu toplulukların nasıl bir araya geldiğine dair bir bağlam sağlamayı ve bugün birlikte nasıl geliştiklerini anlamaya yönelik daha derin bir kavrayış sunmayı hedefliyor.  

2021 Profesyonel yarışma Başkanı Mike Trow ise şunları söyledi: “Bu projenin en etkileyici tarafı, Craig’in ortaya koyduğu niyet, kararlılık ve sağladığı kavrayış biçimi. Böylesine hassas bir projede sözlerin de önem taşıdığı bilinciyle yazar Abdul Aziz Hafız ile yakın bir iş birliği içerisinde çalıştı ve birlikte bir bütünün parçalarını oluşturdular. Burada söz konusu olan insanlar, fotoğraflarının çekilmesini özellikle isteyen kişiler değil ama Craig onların güvenini kazanmış. Bu insanlar kameraya samimiyetle bakıyorlar ve bizler, belgesel fotoğrafçısı ile öznesi arasında bir mutabakat olduğunu görebiliyoruz. Bu çalışmayı böylesine önemli kılan ve ödüle değer hale getiren şey, taşıdığı ahlâkî yük.

Easton, kazandığı birinciliği şöyle yorumluyor: Bu çalışmanın 2021 Sony Dünya Fotoğrafçılık Ödülleri tarafından takdire değer bulunmasından mutluluk duyuyorum. Ben öğrenmek, anlamaya çalışmak ve hikayeleri belgeleyip paylaşmak için fotoğraf çekiyorum. Bunu yapabilmek, algılara ve kalıplaşmış yargılara meydan okumak bir ayrıcalık; bu benim açımdan özel önem taşıyor. Kendi yaşadığım kuzey İngiltere’de, eksik ya da yanlış temsil edilen toplulukların hikayelerinin dünya çapında bilinir ve paylaşılır hale gelmesi müthiş bir şey. Teşekkür ederim.”     

PROFESYONEL YARIŞMA KATEGORİ KAZANANLARI 

Profesyonel yarışmada galibiyet elde eden fotoğrafçılar; yerel önem taşıyan hikayelerden global değer taşıyan meselelere, sessiz bir direncin sergilendiği anlardan yaratıcı ihtişam ve neşeyle dolu anlara kadar geniş bir yelpazede çekilmiş beş ila on fotoğraftan oluşan üstün nitelikte bir set sundukları için uzman jüri üyelerinden oluşan bir heyet tarafından seçildiler. Tüm kategori birincilerine Sony’nin dijital görüntüleme kiti hediye ediliyor. 

Bu yılın kazananları:

MİMARİ & TASARIM 

KAZANAN: Eternal Hunting Grounds (Ebedi Avlanma Alanı) başlıklı serisiyle Tomáš Vocelka (Çek Cumhuriyeti) 

Finalistler: 2’nci Frank Machalowski (Almanya); 3’üncü Gu Guanghui (Çin) 

YARATICILIK 

KAZANAN: The Moon Revisited (Aya Yeniden Ziyaret) başlıklı serisiyle Mark Hamilton Gruchy (Birleşik Krallık) 

Finalistler: 2’nci Luigi Bussolati (İtalya); 3’üncü Sasha Bauer (Rusya Federasyonu)

BELGELSEL PROJELER 

KAZANAN: Öldüren Papatya (The Killing Daisy) başlıklı serisiyle Vito Fusco (İtalya) 

Finalistler: 2’nci Craig Easton (Birleşik Krallık); 3’üncü Lorenzo Tugnoli (İtalya)

ÇEVRE

KAZANAN: Sıfır Emisyona Geçiş (Net-zero Transition) başlıkla serisiyle Simone Tramonte (İtalya) 

Finalistler: 2’nci Mohammad Madadi (İran İslam Cumhuriyeti); 3’üncü Antonio Pérez (İspanya)

MANZARA

KAZANAN: Sessiz Mahalleler (Silent Neighborhoods) başlıklı serisiyle Majid Hojjati (İran İslam Cumhuriyeti) 

Finalistler: 2’nci Andrea Ferro (İtalya); 3’üncü Fyodor Savintsev (Rusya Federasyonu)

PORTFOLYO

KAZANAN: Portfolyo Özeti (Portfolio Overview) çalışmasıyla Laura Pannack (Birleşik Krallık)

Finalistler: 2’nci Brais Lorenzo (İspanya); 3’üncü Loli Laboureau (Arjantin)

PORTRE

KAZANAN: Bank Top başlıklı serisiyle Craig Easton (Birleşik Krallık) 

Finalistler: 2’nci Julia Fullerton-Batten (Birleşik Krallık); 3’üncü Jane Hilton (Birleşik Krallık)

SPOR

KAZANAN: Savaş ve Korku Yerine Spor ve Eğlence (Sport and Fun Instead of War and Fear) başlıklı serisiyle (Anas Alkharboutli (Suriye Arap Cumhuriyeti) 

Finalistler: 2n’nci Patrick Meinhardt (İspanya); 3’üncü Farzam Saleh (İran İslam Cumhuriyeti)

NATÜRMORT

KAZANAN: Natürmort Kompozisyonu, Islak Plaka Tekniği İle Çekilenler (Still Life Composition, Shot on Wet Plate) başlıklı serisiyle Peter Eleveld (Hollanda) 

Finalistler: 2’nci Alessandro Pollio (İtalya); 3’üncü Paloma Rincon (İspanya)

VAHŞİ HAYAT & DOĞA

KAZANAN: Doğu Afrika’da Çekilge İstilası (Locust Invasion in East Africa) başlıklı serisiyle Luis Tato (İspanya) 

Finalistler: 2’nci Graeme Purdy (Birleşik Krallık); 3’üncü Angel Fitor (İspanya)

 

Bu yılın kazanan ve finale kanal projeleriyle ilgili daha fazla bilgi için kazananların çevrimiçi galerileri  adresini ziyaret edebilirsiniz.

YILIN SERBEST DALDA FOTOĞRAFÇISI 

Serbest Dalda Yarışma bölümü, tek bir fotoğrafın gücünü takdir etmek üzere kurgulanmıştır. Kazanan fotoğraflar, teknik mükemmeliyetle bir araya gelerek dikkate değer bir görsel anlatı ifade etme yetileri doğrultusunda seçilmektedir. 10 Serbest Dalda Yarışma bölümü galibi arasından seçilen Tamary Kudita (Zimbabwe), 2021 Serbest Dalda Fotoğrafçısı olmuş ve 5 bin dolarlık nakit ödülün yanı sıra Sony’nin dijital görüntüleme ekipmanlarına ve küresel tanıtıma layık bulunmuştur. 

Kudita, bu galibiyeti Yaratıcılık kategorisinde yer alan Afrikalı Viktoryen (African Victorian) adlı olağanüstü portresiyle kazandı. Fotoğrafta, Viktorya dönemine ait kıyafetler içerisinde, elinde geleneksel Shona mutfak aletleri tutan genç bir siyahî kadın betimleniyor. Fotoğraf, siyahî kadın vücudunun basmakalıp betimlenişini sorguluyor ve çok yönlü bir Afrikalı kimliğinin temsil edildiği alternatif bir görsel dil öneriyor. 

Kudita, elde ettiği birinciliğe ilişkin şunları söylüyor: ‘Afrikalı Viktoryen, kökleri aynı zamanda tarihe dayanan günümüz varlığına bir saygı duruşu niteliğinde. Serbest Dalda Yarışma bölümünün galibi seçilmekten büyük bir onur duyuyorum. Bu ödül, görsel kültürü şekillendirmekte yaratıcı içerik üreticileri olarak bizim oynadığımız rolü kanıtlıyor. Eserimde kilit önem taşıyan fikir, Afrikalı’nın nasıl temsil edildiğinin önemi. Bana, Zimbabwe sanatını haritaya yerleştirme fırsatı verildiği için minnettarım.’

YILIN ÖĞRENCİ FOTOĞRAFÇISI

Stellenbosch Tasarım ve Fotoğrafçılık Akademisi öğrencisi Coenraad Heinz Torlage (Güney Afrika), 2021 Yılı Öğrenci Fotoğrafçısı seçilerek okulu adına 30 bin Euro değerinde fotoğrafçılık ekipmanı kazandı. Torlage, öğrencilerden kendilerinin ve akranlarının dünyayı görme biçimlerini ve onu nasıl daha iyiye doğru değiştirmeyi planladıklarını betimlemelerini isteyen Bizim Zamanımız başlıklı görev bildirimine karşılık oluşturduğu Genç Çiftçiler (Young Farmers) serisi ile seçildi. Kendisi de bir çiftlikte büyüyen Torlage, Genç Çiftçilerde, şiddetli kuraklık, güvenlik ve arazi mülkiyetine ilişkin tartışmaların yanı sıra sürdürülebilirlik ve gıda güvenliği ile daha adil ve eşitlikçi bir geleceğe nasıl katkıda bulunabilecekleri gibi zorlu sorularla karşı karşıya olan yeni nesil çiftçileri fotoğraflamayı hedefledi. 

Torlage, elde ettiği galibiyeti şöyle yorumluyor: Tarif etmesi neredeyse imkânsız olan bir deneyim yaşadım. Çok defalar kazanmayı hayal ettim ve ülkemi, bu ülkedeki muhteşem insanları tüm dünyayla paylaşabilmek için dua ettim. Gıda, sürdürülebilirlik ve ekolojik farkındalık bakımından bu ülkenin ihtiyacı olan Güney Afrika’nın genç çiftçilerine inanıyorum. Kazanmak, fotoğrafını çektiğim muhteşem insanlar ve bana yardım eden, destek olan herkes sayesinde gerçekleşen bir rüya. Ben çalışmaya, aileye ve her şeyden önce Tanrı’nın inayetine inanıyorum. Böylesine prestijli bir yarışmaya fotoğraflarımın sırf kabul edilmiş olması bile benim için büyük onur. "

YILIN GENÇ FOTOĞRAFÇISI

Altı kategori kazananı arasından seçilen Pubarun Basu (Hindistan, 19 yaşında), Gerçekten Kaçış Yok (No Escape from Reality) başlıklı fotoğrafıyla 2021 Yılı Genç Fotoğrafçısı oldu. Fotoğrafta, perdeye yansıyan korkuluk gölgeleri bir kafesin parmaklık çubukları illüzyonu yaratırken arkalarından da sanki kaçmaya çalışırmış gibi duran bir çift el görünmektedir. Gölge illüzyonu ve el jesti, geçtiğimiz yıl boyunca tüm dünyada pek çok insanın paylaştığı kıstırılmışlık hissini açığa çıkarıyor. 

Basu, elde ettiği galibiyeti şöyle yorumluyor: “Yılın Genç Fotoğrafçısı seçilmekten büyük bir onur duyuyorum. Bu yarışmaya katılmak sanatıma dair taze bir perspektif edinmemi sağladı. Dünyanın dört bir yanındaki genç fotoğrafçıların çektiği bazı olağanüstü fotoğraflar gördüm ve kendi kuşağımda böylesine parlak zihinler olduğu için muazzam gurur duydum. Kendimi bir sanatçı olarak geliştirmeyi arzuluyor ve beni her zaman teşvik eden arkadaşlarıma ve aileme şükranlarımı sunuyorum.

FOTOĞRAFÇILIĞA ÜSTÜN KATKI

Bu yılın Fotoğrafçılığa Üstün Katkı ödülü, ünlü Meksikalı sanatçı Graciela Iturbide’ye verildi. Latin Amerika’nın yaşayan en önemli fotoğrafçısı kabul edilen Iturbide’in çalışmaları 1970’lerin sonundan bu yana Meksika’yı fotoğraflarla betimliyor ve ülkenin görsel kimliğine yaptığı katkılardan dolayı takdir topluyor. Iturbide'nin çalışmaları, günlük yaşam ve kültürünün yanı sıra ritüel ve din üzerine fotoğraflarda ülkesinin çok çeşitli karmaşık yönlerini ve çelişkilerini irdeliyor, eşitsizliklerini sorguluyor ve kent ile kırsal, modern ile yerleşik kültür arasındaki gerginlikleri ortaya koyuyor. Iturbide, fotoğraflarında düz belgesel anlatıların ötesine geçiyor ve fotoğraf öznelerini fotoğrafçının kişisel deneyimleri ve yolculuğuyla ışık tutulmuş şiirsel bir vizyonla sunmayı hedefliyor.  

 

Kazananlar, finalistler ve öğrenci kısa listesine kalanlar tarafından çekilen tüm fotoğrafları bu adreste görebilirsiniz: www.worldphoto.org/press

 

Etiketler: kültür, fotoğraf

Yazdır