Ali Taptık Yeni Sergisiyle Leica Gallery İstanbul’da
Haberler

Ali Taptık Yeni Sergisiyle Leica Gallery İstanbul’da

Kültür ve sanatın gelişimine önemli katkılar sağlayan Doğuş Grubu’nun Türkiye’deki sanatseverlerle İstanbul’da buluşturduğu Leica Gallery, önemli bir sergiye ev sahipliği yapıyor.

Fotoğrafın sunumu ve konumlandırmasında alternatif tavırlar benimseyerek yerli ve uluslararası platformlarda dikkat çeken Ali Taptık’ın ‘5 Kurumuş Çiçek, 7 Çetrefilli Olay ve 9 Samimi Yabancı’ sergisi 6 Aralık’tan itibaren kapılarını Leica Gallery’de açıyor.

Uzun yıllardır yürüttüğü proje ve platformlarla kültür-sanatın en büyük destekçilerinden biri olan Doğuş Grubu tarafından Türkiye’ye taşınan Leica Gallery, 6 Aralık 2018 - 16 Şubat 2019 tarihleri arasında Ali Taptık’ın ‘5 Kurumuş Çiçek, 7 Çetrefilli Olay ve 9 Samimi Yabancı’ başlıklı kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor.

Başlığı bir geleneksel japon şiir türü olan ‘haiku’yu andıran, sembollerle zenginleşerek kısa hikayelere dönüşen sergisinde Ali Taptık, fotoğrafik güncesinden bir seçkiyi bizlere sunuyor. 2002-2018 yılları arasında çekilmiş fotoğraflar kutuplaşmışlık, mahremiyet ve samimiyet, kent-bitki-insan ilişkisi gibi güncel tartışmaların izlerini taşıyor. Bir mecra olarak fotoğrafın sözel anlatı ile yakından ilişkisi olduğunu düşünen sanatçı, bu 21 fotoğraf arasında izleyiciyi bir oyuna davet ederken, duvarları birer cümleye dönüştürmeye, belli kareleri ise bağlaçlar ya da sıfatlar olarak görmeye teşvik ediyor. “Fotoğrafları konuşturmaya çalışın” diyen Ali Taptık bugünkü meselelere görsel tepkiler veren soru ve cevaplarını zaman ve mekanlarından bağımsız bir şekilde bir bulmaca kurgusunda sergiliyor.

    

Ali Taptık bugüne kadar fotoğrafın sunumu ve konumlandırmasında alternatif tavırlar benimseyerek yerli ve uluslararası platformlarda dikkat çekti. 2016 yılında Elliot Erwitt HC7 Bursu’nun sahibi oldu, eserleri İstanbul Bienali’nde ve Venedik Mimarlık Bienali’nde sergilendi. Seçki tahtaları, fotoğrafla üretilen web siteleri ve kitap formundaki denemeleriyle fotoğrafın sınırlarını sorguladı. "5 Kurumuş Çiçek, 7 Çetrefilli Olay ve 9 Samimi Yabancı" başlıklı sergide bu denemelerin örnekleri ve sanatçının üretmiş olduğu kitaplar da incelenebilir.

       

 

Leica Gallery İstanbul Hakkında

Dünya üzerinde 200’den fazla şehirde mağazası bulunan Leica’nın Los Angeles ve Frankfurt’tun ardından Leica mağaza, galeri ve akademiyi bir araya getiren ve dünyadaki en büyük örneklerinden biri olan Leica yerleşkesi Doğuş Grubu tarafından bomontiada 2016’da açıldı. Leica Gallery İstanbul, Türkiye’deki fotoğrafçılığın merkezi olmayı ve Türkiye’nin yaratıcılık potansiyelini uluslararası sanat sahnesine taşımayı amaçlıyor. Leica Gallery İstanbul uluslararası tanınmış fotoğrafçıların yanı sıra uluslararası bilinirlik kazanmış ya da keşfedilmeyi bekleyen yerel sanatçıların sergilerine ev sahipliği yapıyor. Leica Gallery, Salı’dan Pazar’a 11.00-19.00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

 

Ali Taptık Hakkında:

Sanatçı ve mimar Ali Taptık (1983, İstanbul) İTÜ Mimari Tasarım Programı’nda doktora çalışmasına devam ediyor. Kentsel peyzaj ve mimarinin temsili ile birey ve kent arasındaki ilişki, psikocoğrafya ve edebiyat görsellik ilişkisi gibi konulara odaklanıyor. Kaza ve Kader (Filigranes Editions, 2009); İstanbul’u Resmetmek- Türkiye’nin Görsellik Tarihine Giriş (Prof. Dr. Uğur Tanyeli’nin iş birliğiyle; Akın Nalça Kitapları, 2010), There are no failed experiments (Atelier de Visu, 2012) ve Nothing Surprising (Marraine Ginette, 2015) isimli kitapları bulunuyor. Çalışmaları SALT (İstanbul), MAXXI (Roma), Ashkal Alwan (Beyrut) ve Venedik Mimarlık Bienali’ninde aralarında yer adlığı birçok kurumda sergilendi. Taptık aynı zamanda, bağımsız sanatçı kitaplarının dağıtımı üzerine çalışan Bandrolsüz kolektifinin kurucularından. Aynı zamanda Tarihi Yedikule Bostanları Koruma Girişimi’nde arşivcilik rolünü de üstlenmektedir. Okan Karadayilar ile Onagöre'nin, tasarım ajansı ve yayınevinin, kurucularından.

Yazdır e-Posta