Haberler

2016 Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri’nde İki Türk Fotoğrafçı Finale Kaldı

Türkiye’den yarışmaya katılımların sayısı 2015’e göre %17’nin üzerinde artarken finale kalan fotoğrafçılar da 186 ülkeden rekor sayıdaki 230.103 katılım arasından seçildi.

Katılım sayısı, yarışmanın dokuz yıllık tarihinde en yüksek düzeyine ulaşırken 2015’e göre %33’lük bir artışa işaret ediyor. Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri’nin 2007’de hayata geçirilmesinden bu yana, alınan katılımların toplam sayısı da 1 milyon eşiğini aştı.

Türkiye’den finale kalan fotoğrafçılar:

•     Barbaros Kayan, Profesyonel Kavramsal kategori

•     Gültekin Alkurt, Açık Gülümseme Kategorisi

Hem Kayan hem de Alkurt, kategorilerinin yanı sıra Yılın Profesyonel Fotoğrafçısı ve Yılın Açık Kategori Fotoğrafçısı unvanları ve 30.000 ABD doları tutarındaki büyük ödül için de yarışıyorlar. Kazanan isimler, 21 Nisan’da Londra’da düzenlenecek olan Gala Töreni’nde açıklanacak. Ayrıca, her iki fotoğrafçının çalışmaları, Nisan ve Mayıs aylarında düzenlenecek olan 2016 Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri sergisinde gösterilecek ve Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri kitabının 2016 baskısında yayımlanacak. Sergide, ödüllerde Fotoğrafçılığa Üstün Katkı Ödülü’ne layık görülen güzel sanat fotoğrafçısı ikili             RongRong & inri’nin Avrupa’daki ilk büyük sergisine de yer verilecek.

Jüri heyeti tarafından seçilen ve finale kalan fotoğrafçılar ile katıldıkları kategorilerin tam listesine www.worldphoto.org adresinden ulaşabilirsiniz.

Barbaros Kayan, Profesyonel Kavramsal kategori

Barbaros Kayan, sosyal olaylar, devlet siyaseti ve sokak fotoğrafçılığı alanlarındaki çalışmalara odaklanan bir serbest belgesel fotoğrafçısı ve multimedya sanatçısı. Kayan’ın kısa listeye giren serisi ‘Etkileyici Portreler’de, halen Türkiye’de yaşayan binlerce Suriyeli mültecinin geleceğine bakan bir dizi ilgi çekici fotoğraf yer alıyor.

Kayan, serisi hakkında "Binlerce mülteci, savaş yüzünden Suriye’nin Kobani şehrindeki evlerini terk ederek mülteci kamplarına yerleştirildikleri Türkiye’ye kaçtı. Peki savaşın ardından evlerinde onları neler bekliyor? İki kademeden oluşan bu seride, kamplara sığınan göçmenlerin portrelerini çıkarttım. İlk ziyaretimi mülteci kamplarına, ikinci ziyaretimi ise mahallelerine, evlerine yaptım. Fotoğraflarda, vücut formlarını mültecilerin döneceği şehir manzaraları ile değiştirdim.” şeklinde konuştu.

Gültekin Alkurt, Açık Gülümse kategorisi

Gültekin Alkurt, bir pencerenin arkasından gülümseyen bir adamın yürekleri ısıtan görüntüsü ile Açık Gülümse kategorisinde kısa listeye girdi.

Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri’nde, bir önceki yılın dünya çapında en iyi çağdaş fotoğrafları takdir edilip ödüllendiriliyor. Her türlü beceri düzeyinden fotoğrafçıların çalışmalarının kabul edildiği yarışma kapsamında, Profesyonel, Açık, Gençlik ve Öğrenci olmak üzere dört yarışma düzenleniyor. Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri hakkında daha fazla bilgiye www.worldphoto.org adresinden erişilebiliyor.

Yazdır