Haberler

2016 Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri - Türkiye Ulusal Ödülü

Dünyanın en büyük fotoğraf yarışması Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri kapsamında düzenlenen Türkiye Ulusal Ödülü’nün kazanan ismi, İstanbullu fotoğrafçı Burak Şenbak oldu.

Şenbak’ın ‘Horoz Dövüşü’ adlı fotoğrafı on Açık kategorisi arasından en iyi fotoğraf seçildi. İstanbullu serbest fotoğrafçı Şenbak, ödül olarak bir Sony a6000 fotoğraf makinesinin sahibi oldu. Ayrıca, kazanan fotoğrafa 22 Nisan – 8 Mayıs tarihleri arasında Londra’daki Somerset House’da düzenlenecek olan 2016 Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri Sergisi’nde ve yıllık Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri kitabında da yer verilecek.

Ödüllü fotoğrafı hakkında konuşan Şenbak, “Fotoğraf, 19.05.2015’te Endonezya’da çekildi. Yerel kıyafetler giyen iki adam, horozları dövüşe hazırlıyor. Endonezya’da horoz dövüştürmek resmen yasak. Nitekim, bu sahne de sadece fotoğraf için mizansen olarak hazırlandı; yoksa horozları dövüştürmüyorlar. Adamlar, horozları rahatsız edip kızdırmak için ağızlarına doldurdukları suyu suratlarına püskürtüyorlar. Bu işlemin ardından horozları salmaları halinde, horozlar hemen dövüşe tutuşuyorlar ama söylediğim gibi böyle yapılmadı. Fotoğrafa hafif bir hareket bulanıklığı efekti kaymak istediğim için, 1/15 saniye gibi nispeten uzun bir pozlama süresi ile çektim.” dedi.

Türkiye Ulusal Ödülü’nde ikinciliği kazanan fotoğrafçı ‘Çocukluğum’ adlı fotoğrafıyla Gültekin Alkurt oldu.

Arjantin’den Avustralya’ya kadar dünyanın dört bir yanındaki 60 ülkede gerçekleştirilen Ulusal Ödül programında, her bir ülkeden, bir fotoğrafçının çektiği en iyi fotoğraf seçilerek ödüllendiriliyor. 60 Ulusal Ödül’ün sahiplerinin tümü açıklandı. Ödül kazanan fotoğrafların tümünü görmek için, www.worldphoto.org adresini ziyaret edebilirsiniz.

Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri, 29 Mart tarihinde Açık ve Gençlik kategorilerini kazanan isimlerin açıklanması ve ardından 21 Nisan’da Yılın Profesyonel/Açık/Öğrenci/Gençlik Fotoğrafçılarının yanı sıra Profesyonel kategorileri kazanan isimlerin de duyurulması şeklinde devam edecek. 

Yazdır